Ilyen volt 2020 az Egyetemünknél

A tavalyi, 2020-as év nem volt egyszerű az Egyetemünk szerkesztősége számára sem. Az új koronavírus okozta világjárvány miatt mi is home office-ba kényszerültünk, ráadásul a szerkesztőség kulcsfontosságú pozícióiban is történtek személyi változások. Eltelt az év, kezdődik egy újabb, álljon hát itt egy rövid, a tavalyi évünkkel kapcsolatos számvetés.

2020 januárja már eleve izgalmasan telt az Egyetemünk háza táján, hiszen korábbi főszerkesztőnk Rádonyi Dalma elhagyta a Pannon Egyetem gyengéden ölelő karjait, hogy immár az üzleti életben vitézkedve építse tovább szakmai karrierjét. Minden erőnkkel azon voltunk, hogy a főszerkesztőváltás ne törje meg az újság lendületét és visszatekintve azt kell mondjam, sikerrel jártunk. A már kilenc éve szerkesztőségünket erősítő Kántor Szilvia személyében tapasztalt főszerkesztője lett a lapnak, aki nem mellesleg a PhD képzés utolsó hónapjait tapossa, tehát papírja is van arról, hogy megvan a magához való esze. Azonban nem csupán a főszerkesztőváltás volt az egyetlen jelentős esemény az év elején, ugyanis tördelőnk, aki az elmúlt évtizedekben velünk volt jóban – rosszban, nyugdíjba vonult. Öröm az ürömben, hogy Ő már jól megérdemelt pihenését tölti, a tördelés kérdése pedig viszonylag hamar rendeződött, Ható Zoltán személyében új tördelő érkezett, így optimistán a jövőbe tekintve vártuk az év hátralévő heteit, hónapjait.

A személyi változásokat követően még édes tudatlanságban kezdődött meg a 2019/2020-as tanév második féléve, a stáb pedig pedig szűnni nem akaró lelkesedéssel vetette rá magát a billentyűzetekre, exponáló gombokra, érdekesnek tűnő témákra és nagyjából bármi olyanra, amiről azt gondolta, felkelti majd az olvasók érdeklődését.

Igen ám, de hamar világossá vált, hogy a COVID-19 nem csupán egy gyorsan tovalibbenő lidérces álom, hanem maga a valóság, ami az egész évet meghatározza majd. Kiürült az egyetem, Ti, hallgatók, az Egyetemünk újság legfőbb olvasótábora Veszprémtől messze, távolléti oktatás keretein belül folytattátok a tanulmányaitokat. Számunkra egyszeriben egyértelmű lett, hogy a járványhelyzet és egyéb más okok miatt nem tudjuk kinyomtatni a lapszámokat és ha még ki is tudnánk, akkor sem volna értelme, hiszen Ti nem vagytok itt az egyetemen, nem tudjátok a kezetekbe venni és elolvasni azokat. Ez az oka annak, hogy rendhagyó módon 2020-ban az Egyetemünk egyetlen lapszáma sem jelent meg nyomtatott formában. Mi azonban folytattuk a munkát és a biztonság kedvéért a hagyományos magazin formátumot megtartva minden tervezett lapszámot megjelentettünk az egyetemunk.com-on. Home office-ban dolgozva, online értekezleteket tartva tudósítottunk számotokra a Pannon Egyetemhez kötődő fontos történésekkel kapcsolatban, készítettünk interjúkat, riportokat és egyéb újságcikkeket.

Mindent egybevéve 16 újságíró, 1 tördelő, 2 korrektor, 2 angol nyelvi lektor és 12 fotós jóvoltából összesen két darab szimpla és két darab dupla szám jelent meg, 96 darab cikkel, összesen több, mint félmillió karakterrel, mintegy 140 oldal terjedelemben. Ehhez társult még 230 darab fotó, közel félszáz Facebook bejegyzés, valamint a weboldalunkat az elmúlt évben meglátogató több, mint huszonháromezer látogató közel kilencvenezer látogatása.

Ilyen volt tehát az Egyetemünk 2020-as éve. Hogy mit tartogat 2021 azt még nem tudjuk, abban viszont biztosak lehettek, hogy mi nyomjuk tovább és a Pannon Egyetem életének minden fontos momentumáról beszámolunk majd Nektek.

Az Egyetemünk, a Pannon Egyetem hivatalos lapjának online szerkesztőjeként a teljes szerkesztőség nevében kívánok minden olvasónak boldog, gondtalan és Egyetemünkben gazdag 2021-et!

Strack Flórián
online szerkesztő

Fotók: Unsplash.com, archív, Egyetemünk