48 órás okos város programozási verseny

A Műszaki Informatikai Kar és a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ az IBM és az E.ON közreműködésével 2014. szeptember 20-22. között rendezte meg az Okos város 48 órás programozási versenyt.

14_MIK_48oras_032

A háromtagú csapatok a B épület aulájában berendezett versenyhelyszínen mérték össze tudásukat, kreativitásukat az idei versenyfeladat megoldása során. Az öt döntős csapatnak két nap alatt kellett elkészíteni egy városi közvilágítás korszerűsítését tervező és szimuláló szoftverrendszert. A program megtervezésekor az utcák adatainak rendezése során is különböző tényezőkkel kellett számolniuk (pl. hosszúság, lámpák száma, az adott utca prioritása a városon belül), valamint törekedniük kellett a közvilágítás korszerűsítés egészének gazdaságosságára is. A feladat megoldásához a csapatoknak Java, HTML, CSS ismereteket kellett alkalmazniuk, illetve bizonyítaniuk kellett saját maguk és csapatuk számára kitartásukat, a 48 óra alatt bekövetkező holtpontok legyőzésével.

14_MIK_48oras_052

A versenyidő leteltével a csapatok prezentálták saját programjaikat, vázolták a feladat során alkalmazott koncepcióik főbb alapelveit, majd reflektáltak a zsűri kérdéseire. Az eredményhirdetésre 14 órától került sor, amely előtt a zsűri röviden értékelte a versenyzők teljesítményét. A felszólaló zsűritagok kiemelték a csapatok újító megoldásait, valamint néhány terméket igen ígéretesnek, piacképesnek tartottak.  A zsűri által felállított rangsor élén holtversenyben az Infinite+4 és a TH3BUGG3RS csapatok végeztek. Szintén megosztott holtversenyben értek el második helyezést az Optinisták, illetve a DivisionByZero csapatok, harmadik helyet pedig az MDB tagjai szerezték meg.

14_MIK_48oras_130

A díjazott csapatok minden tagja szerződést t írhatott alá a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ jóvoltából, amely munkájuk további támogatást célozza. Az esemény zárásaként Piglerné Dr. Lakner Rozália dékánasszony még egyszer gratulált a győzteseknek, valamint kellemes pihenést kívánt nekik az őszi szünet fennmaradó részére.

A verseny a TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0004 azonosítószámú  Nemzeti kutatóközpont fejlett infokommunikációs technológiák kidolgozására és piaci bevezetésére című pályázat keretében valósult meg.

Somogyi Anna

Fotó: Ruppert Tamás