A fánkok, a táncok és a maszkok időszaka – Avagy farsang nálunk és a nagyvilágban

Ki ne emlékezne az időre, amikor hosszas előkészület után izgalommal vonult fel egyéni és/vagy csoportos formában az óvodai, majd az iskolás farsangokon? A beöltözés varázsa azonban később sem múlik el.

maszk

A gyermekek lelkesedéssel várják a farsangi időszak eljöttét, hogy kedvenc szuperhőst, állatot, hercegnőt, játékot formázó maskarába bújjanak. Egyre népszerűbb, hogy a felnőttek is kövessék a nemzetközi trendet, s különféle rendezvényeken mutassák másnak magukat, nemcsak a Halloween bűvöletében. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem új keletű, sőt.

Amennyiben a maszkot és álruhát öltő embereket vesszük alapul, egészen régre visszatekinthetünk. A karnevál a ’hús elhagyásához’ (a szó etimológiai felfejtése ezt mutatja), a nagyböjt kezdetéig tartó időszakban tartott ünnepségsorozat viszont erőteljesen a keresztény szellemiséghez köthető. A magyar hagyományok azonban sokkal inkább utalnak pogány előzményekre. A magyar farsang szó sem a latin mintát követi, hanem a német faselnből alakult, ami ‘fecsegni’ jelentéssel bír.

Ki ne hallott volna a csodás maszkokról, csilli-villi, vagy éppen egyedi, valamire emlékeztető ruhákról, amiket ilyenkor sok helyütt a nagyvilágban felöltenek a hagyományőrző emberek? Néha díj és jutalom nélkül, pusztán a mulatság és a saját öntudatukba vetett hit kedvéért. Ezen tivornyázós időszak vallási szemszögből a megtisztulást és a böjtöt előzi meg. Más nézőpontból viszont a természet ébredéséhez, a tavaszhoz vezet. S ilyen hidegben ki ne várná már a csicsergő madarakat és a virágos réteket? Azonban, mint az életben bármikor, mert valamire várunk és ácsingózunk, nem hagyhatjuk, hogy a jelent ne éljük meg a maga teljességében, ne örüljünk minden napnak. Erre szolgál ez az időszak is. Kipróbálhatjuk a kreativitásunkat a konyhában, különféle fánkok (Erdélyben pánkók) sütésével megörvendeztethetjük a családtagjainkat, vagy maszkokat pingálva, jelmezeket varrva kiélhetjük a bennünk rejlő gyermeki fantáziavilágunkat.

CIMG0280

Szép életcél lenne szemügyre venni a világ összes olyan helyét, ahol nagy hagyománya van a farsangnak. Bebarangolni azokat a városokat ebben az őrült időszakban és forgatagban. Eddig az olaszországi Velencei Karneválra volt lehetőségem eljutni. Fantasztikus hangulat, művészien kidolgozott maszkok és öltözetek, rengeteg ember, magával ragadó helyszín. Kívánom nektek, hogy minél több ilyen helyszínt vehessetek szemügyre! Ne legyetek bátortalanok vagy restek, kihagyhatatlan élményekkel kecsegtetnek!

Fotók: Alka Tímea