A kamera nem létszükséglet, hanem eszköz

Június 7-én Kiss Ádám és Lorán Barnabás, alias Trabarna léptek fel a Dumaszínházban. A Diák Centrumban már jócskán elfogytak az üres székek és a levegő is, miközben a srácok nyugodtan szürcsölgették az otthonról hozott üdítőjüket a DC Nappaliban.

Amikor készülődtem az interjúra – make up stb. – felmerült bennem, hogy a szokásos pirosítót el kellene hagyni, hiszen a stand up-osoknál bizonyára előfordulhat, hogy zavarba hozzák az embert. Erre nem került sor, ellenben megjegyezték, hogy előnyös a zöld szememhez az ugyanilyen színű fülbevaló és szemhéjtus, már csak a fogam közé hiányzik valami zöld (mondjuk zeller) a teljes összhanghoz, tette hozzá Kiss Ádám. Amint lehuppantam melléjük, egyből beszélni kezdtek. „Igen, az életben is ilyen hülyék vagyunk” – kezdte Ádám, majd Barna vette át a szót. Van felesége, gyerekei, kutyát nem tartanak, a japán autókat szereti, és azt is megosztotta, hogy miért issza éppen azt az energiaitalt: Siófokról jött, és ott csak kisbolt van. Szóba került, hogy Ádám most fog államvizsgázni, miután nemrégiben hármassal elfogadták a szakdolgozatát. Ha jól értettem június 20-án lesz a nagy nap, amikor a hétéves egyetemi pályafutás végén felkerülhet az i-re a pont. Remélhetőleg az államvizsga emlékezetes mozzanatait a közönséggel is megosztja a nyári fellépések alkalmával. Kitértek arra, hogy mennyire szeretik a királynék városát. Nem állt szándékomban ilyesmire rákérdezni, de gondoltam, hogy hagyom kibontakozni őket. Ádámnak egyből a Hősök zenekar illetve egy veszprémi barát-barátnő jutott eszébe, Trabarnának szintén egy több éve nem látott ismerőse van itt. Miután kiderült, hogy Veszprém mégsem olyan kicsi, azaz nem ismerem egyikőjük barátját sem és nem is fogom, mert nem hívták meg őket, elkezdtem az interjút.

Egyetemünk: A pályafutásotokat azóta követem, mióta tv-ben szerepeltek. Ádám kapott egy műsort és meghívta pár haverját. Ez 2006-ban történt, ha jól emlékszem, de a Showder Klubnak nyilván volt egy előzménye. Mit csináltatok korábban?

L.B.: Ugyanezt csináltuk, csak a média kevésbé figyelt ránk. A valóságshow műfaja a virágkorát élte, amit mi képviselünk, a televíziózásban nem bírt akkora értékkel akkoriban. Többek között a Godot Kávéházban léptünk fel.

K.Á.: 2006-ban volt a nyolcévente megrendezésre kerülő humorfesztivál, ahol nyertünk páran azok közül, akik most a Showder Klubban is láthatóak, ezek után nagyobb teret kaptunk. Mindig hangsúlyozzuk, hogy ellentétben a celebekkel, nekünk a kamera nem létszükséglet, hanem eszköz arra, hogy minél több emberhez eljussunk. Háromszor utasítottam vissza például Vacsoracsatás szereplést. Volt szó arról, hogy stand up-osokkal. Na, ezt a kérdést nyitva hagytam.

Közben csörög Ádám telefonja, és átruházza a válaszadás jogát Barnára, hisz tud mindent róla. Kapva az alkalmon Kiss Ádám-rajongó barátnőimre való tekintettel kedvenc étele, száma és színe iránt érdeklődtem. Valószínűleg neki is újdonság, de Barna szerint Ádám válasza a következő lenne: spenótos tök, 77 és zöld, a telefonszáma pedig fent van iwiw-en.

Egyetemünk: Az illendőség kedvéért; a te kedvenc ételed, számod és színed?

L.B.: Bármi, ami magyar konyha, 4, kék, piros, sárga…

Egyetemünk: Az egyik bankreklámban látszólag megmented a menyasszonyt attól, hogy a szintetizátorra essen. Mi a pontos sztori? Nem sikerül megfejtenünk a plakát alapján.

K.Á.: Az nekem sem volt teljesen világos. Öt és fél órán keresztül vettük fel, arról szólna, hogy váratlan kiadások mindig akadnak, például az esküvőn összetörhet a szinti.

L.B.: Ha már a reklámoknál tartunk, most jelent meg egy lakáshiteles, amiben az a szitu hogy van egy feleségem, beállítanak a szülők és négyen zsúfolódunk egy ikeás ágyon. Tök jó lett!:)

Egyetemünk: Itt a nyár. Hogy néz ki a programotok a következő hónapokban?

K.Á.: Elmosogatok…Kétszer tíz nap külföldi nyaralás, egyébként fellépések.

L.B.: Ha nem munka, akkor a családommal Siófokon vagyunk.

Egyetemünk: Hogy képzelitek el magatokat 2-3 év múlva, mit fogtok csinálni?

K.Á: Barni ül az én helyemen, én meg ott, ahol most ő.

L.B.: Mást fogunk mondani, de remélhetőleg az embereket érdekli akkor is a stand up.

Egyetemünk: Egyértelműnek tűnik a válaszotok, de mostanában körülöttem – velem egyetemben – sokan külföldre akarnak menni, ott élni, dolgozni…

L.B. Hamarosan havi rendszerességgel indul angol nyelvű előadás a Godot-ban, öten vagyunk rá, meglátjuk milyen fogadtatása lesz.

K.Á.: Éltem Németországban, ezért a későbbiekben például egy berlini stand up comedy-t el tudnék képzelni.

Egyetemünk: További sok sikert kívánok nektek!

Ezek után Ádám elment átöltözni, miközben Barna az utolsó utasításokat adta: „35 percünk van, többet ne beszélj, mert így is 50 perc lesz belőle!” Ádám érkezett elsőként a színpadra, ásványvízzel a kezében. Az első sorból felállt egy lány és stílusosan átnyújtott neki egy Borsodit – hiszen BAZ megyei – nehogy már vizet igyon. Ezzel elkezdődött a bő másfél órás humorest, ami az állott, meleg levegő és a Trabarna kezében néhol már-már igen kellemetlenül hangos mikrofon ellenére is felhőtlen kikapcsolódást nyújtott azok számára, akik a vizsgaidőszak kellős közepén, hétfő este a Dumaszínházat választották.