A költészet és a zene találkozása

Megtelt a B aula a Kávészünet együttes koncertjén, április 14-én. A Zenei Csemegék rendezvénysorozat keretén belül, valamint a Költészet Napjának tiszteletére megrendezett esemény fantasztikus zenei és irodalmi élményt nyújtott.

14_Kaveszunet_001

A 2005-ben alakult Kávészünet együttest a Pannon Egyetem polgárai már ismerhetik, hiszen nem először adnak koncertet nálunk. Korábban két felállásban, Popovics György és Németh Ferenc gitárral és énekkel, különleges hangulatot teremtve játszották a jobbnál jobb versfeldolgozásaikat. Ezúttal azonban orchestra zenekarral is kiegészültek: hegedűvel (Ott Rita, Ilosfali Dorottya), brácsával (Rácz Gabriella), csellóval (Czvik Ildi), perkussziós hangszerekkel (Szabó Dániel Ferenc), dobbal (Komáromi Kristóf „Kipi”), basszusgitárral (Kőrös Tamás „Tomek”), valamint billentyűvel (Pénzes Máté). Az együttes duóban is rendkívüli, de így, vonósokkal és más hangszerekkel kiegészítve igazán különleges zenei élményt nyújtottak a hallgatóságnak.

A versnek mindenütt helye van – ez a Kávészünet hitvallása, amely sikerre vitte őket. Céljuk, hogy a zenén keresztül tanítsák és éltessék a magyar, valamint a külföldi irodalom klasszikus és kortárs költőinek fantasztikus verseit. Koncertjeik közönsége sokrétű kulturális csemegében részesül, hiszen az interaktivitást fontosnak tartják – ha Kávészünet koncertre mész, garantáltan megtanulsz egy (vagy több) klasszikus versszöveget, ha addig nem ismerted volna. Nem volt ez másként Veszprémben sem, ezúttal is széles repertoárral és színvonalas esttel örvendeztették meg a közönséget. Petőfi Sándor, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula és Radnóti Miklós örökbecsű művei szólaltak meg, melyek a zene által nyertek új értelmet. Két kortárs költő versét is megzenésítették és bemutatták a koncerten: Karafiáth Orsolya Pókok és Varró Dániel E-mail című alkotásai fantasztikusan szóltak. A lelkes közönség természetesen visszatapsolta őket, így a végén már mindenki felállva élvezhette a Vörösmarty tollából származó Fóti dalt, valamint Hollós Korvin Lajos Csonka vers című művét.

14_Kaveszunet_010

Nagyon örülünk neki, hogy ilyen komplexen és jól szólnak ezek a versek. – nyilatkozta Németh Ferenc a koncert után. Különböző formációkban zenélünk, a duótól az öttagú zenekaron át egészen az orchestráig. A mai estén az utóbbit láthatta a veszprémi közönség. Mindig felemelő érzés orchestra zenekarral kiegészülve színpadra lépni, főleg ilyen nagyszerű közönséggel, mint a veszprémi. Nagyon örülünk, hogy ez másokat is érdekel.

Popovics Györgyöt, a zenekar énekesét arról kérdeztük, mi alapján választanak ki verseket megzenésítésre: Kezdetben mindig olyanokat választottuk, amelyek aktuálisan megtetszettek. – mondta. Mostanában sok rendhagyó irodalomórát tartunk különböző iskolákban, így fontos, hogy a kötelező tananyagból is válogassunk. Tematikusan is szoktunk válogatni, például adventi vagy szerelmes blokkokat alakítunk ki versekből. Folyamatosan bővítjük a repertoárunkat.

A srácok elárulták, a közeljövőben lehetséges, hogy fellépnek még környékünkön. Mindenképpen érdemes megismerni és meghallgatni őket, hiszen nemcsak színvonalas zenei élményt nyújtanak, hanem általuk megtanulhatjuk klasszikus és kortárs költőink gyönyörű verseit.

14_Kaveszunet_004

A zenekarról minden információt megtaláltok a weboldalukon (http://www.kaveszunet.info), vagy Facebook oldalukon, de rendelkeznek saját Youtube csatornával is. Honlapjukon feliratkozhattok a Kávészünet Klubba, ahol hozzájuthattok új albumuk dalaihoz, továbbá exkluzív képeket, videókat kaphattok és értesülhettek az aktuális eseményekről havonta, e-mail formájában.

Klózer Kitti
Fotó: Ruppert Tamás