A léggitáros HÖK-ös

magLáng Dániel „Mag” a Pannon Egyetem MFTK HÖK-elnöke léggitáros tehetségét mutatta be az Esti Showderben március 19-én este. A zsűritagok Zalatnay Sarolta, Sebeők János és Komár László voltak.

Dani szerint a léggitározásnak nem a gitár, hanem a ruházkodás és a grimaszolás a legfőbb tartozéka. Lehet utánozni híres előadókat is, de saját magát is adhatja az ember, csak a mozgásra kell figyelni. Hogy mi a megfelelő öltözék? Csakis rocköltöny lehet, azaz fekete kalap, fekete trikó, fekete cicanadrág, fekete tornacipő és napszemüveg.

Mag az első Tankcsapda-albumokat még kazettán hallgatta, körülbelül tizenhárom éves kora körül. Ekkor kezdett léggitározni is, próbálta imitálni, amit a felvételeken látott. Később különböző fesztiválokon már lencsevégre is kapták.

Mikor megtudta, hogy keresik az ország legjobb léggitárosát, rögtön beadta a jelentkezését, a fesztiválról készült videó linkjét is mellékelve. Ezután sokáig nem keresték, de a múlt nyáron végül meghívták Budapestre egy személyes válogatóra is. „Majd a producer eldönti, hogy kell-e neki a műsorba, és ha igen, akkor majd értesítenek – meséli Dani –, de fél évig megint nem kerestek, úgy voltam vele, hogy majd valamikor látom a műsort, és én nem leszek ott. De aztán hívtak, hogy benne vagyok.”

Egész nap nagyon jól érezte magát, nem csak abban a másfél percben. Pénteken kettőkor mind a tizenegy fellépő találkozott: fogadással, sminkkel, öltözővel és mosollyal várták őket. Főpróba is volt: összepróbálták a fényeket, a hangokat, azután kezdődött a show felvétele.

Dani elsőként lépett a színpadra, aminek nagyon örült. Szerinte a fiatalokon kívül az emberek nagy része nem tudja, mi az a léggitározás, ezért úgy volt vele, hogy mindenképpen őt ismeri meg az ország úgy, mint a léggitárost, még akkor is, ha a többi szereplőről elkapcsolnak a nézők. Ha még egyszer első lehetne, újra vállalná a feladatot.

A zsűritagok közül „egy léggitározáshoz egy Sebeők János tökéletes, ő kritizált engem a műsorban, szóval ebből a szempontból is. De nagyjából hozzáértő a baromsághoz.” De nem tudta előre, hogy kik lesznek a bírálók. Nem is nagyon érdekelte, mert ettől az ő előadása nem változik, szerinte nem is lehet pontozni egy léggitárversenyt.

A kari HÖK-elnöknek még a dékánhelyettes is gratulált, de Dani egyelőre nem tudja, hogy ez a fellépés vajon mennyit vont le a hiteléből a HÖK-ös pályafutásában, azonban a hallgatóknak tetszett, és nem bánta meg. A jövőben – hogyha nem is hasonló produkcióval, de valamilyen rockőrültséggel – még biztosan láthatjuk majd!