„A műveltséget a köznapok apró reflexei mentik meg”

A fenti Márai Sándor idézetet adta útravalóul a hallgatóságnak Görög Ibolya protokollszakértő október 27-én „Európaiság – hitelesség – protokoll ‒ Tanácsok az életkezdéshez” című rendezvényen.

Gorog_Ibolya-Tanacsok_az_eletkezdeshez_08

Az előadó népszerűségét szemlélteti, hogy a Polinszky-terem már negyed órával a program kezdete előtt megtelt. Az előadást megelőzően Gazda Éva tanárnő mutatta be Görög Ibolya pályafutását, aki  1987 és 1999 során a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott, kezdetben protokoll munkatársként, később már protokoll főnökként. Napjainkban a felnőttoktatásban tevékenykedik, egyetemi kurzust vezet, illetve multinacionális vállalatok számára tart tréningeket.

Gorog_Ibolya-Tanacsok_az_eletkezdeshez_20

A közel kétórás rendezvény alatt az érdeklők számos hasznos tanácsot kaphattak, melyeket megfogadva és alkalmazva tárgyalások, interjúk során sokkal eredményesebbek lehetnek. Az előadó kiemelte, hogy a  különböző kultúrákból származó emberek rendkívül eltérően  reagálhatnak a számunkra olyan hétköznapi formaságokra is, mint például egy kézfogás. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy egyetemi éveink alatt elsajátítsuk azokat viselkedési, öltözködési, társalgási normákat, amelyek a tanult embert jellemzik. Ezáltal  képesek leszünk kezelni a váratlan helyzeteket, továbbá a tanultsággal a személyes hitelességünk is erősödik. Az említett a normákat Görög Ibolya személyes tapasztalataival, történeteivel illusztrálta az érdeklődők számára, ezzel létrehozva egy könnyed, humoros, mégis rendkívül informatív „tanórát”.

Gorog_Ibolya-Tanacsok_az_eletkezdeshez_19

Az előadás végén a hallgatóság hosszú perceken keresztül vastapssal fejezte ki tetszését. Azt hiszem, a résztvevők többsége úgy ment ki a teremből, hogy nem csak az előadás tartalmi részével, hanem egy nagyszerű ember  élettapasztalataival is gazdagodott.

Az előadáson készült képeket ide kattintva tekinthetitek meg.

Somogyi Anna

fotók: Domján Attila