A nemzetközi lehetőségek délutánja

Színek, ízek, élmények és vidámság. Talán ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni a IV. Nemzetközi Délután hangulatát, amit február 27-én rendezett meg ismét a Gazdaságtudományi Kar.

Az esemény, a hagyományokhoz híven nemzetközi lehetőségekkel ismertette meg a hallgatókat. Volt szó tanulmányi ösztöndíjakról, szakmai gyakorlat programokról és rövid szakmai utakról.

nemzetkozi_delutan_6

Míg az aulában folyt a nemzetközi börze, addig a konferenciateremben ösztöndíj ismertető előadások és színes élménybeszámolók várták a hallgatóságot. Megtudtuk, hogy míg itthon a négyesnek örülünk, addig Portugáliában az még bőven bukást jelent a 20 jegyű skálán, és beleélhettük magunkat a párizsi egyetemista létbe is. A nálunk tanuló nemzetközi diákok meséltek országaikról; alátámasztottak vagy éppen megcáfoltak néhány sztereotípiát, például, hogy a hűvös finnek valóban 2 méterre állnak egymástól a buszmegállóban, vagy, hogy Csehország nem csak a jó sörök országa, de rengeteg kulturális lehetőséget is kínál.

Dr. Szabó Lajos

Dr. Szabó Lajos

Ami az ízeket illeti, idén is főztek nekünk a nemzetközi hallgatók. A legegzotikusabb étel a „Puff-Puff and Beans” volt, egy kameruni reggeli étel, ami fűszeres babmártást takar édeskés fánkszerű tésztával. Ezen kívül kóstoltunk olasz lasagnat, görög fetasajtos pitét, török padlizsános falatkákat, finn palacsintát, cseh kuglófot és brit narancsos-sárgarépás süteményt is.

nemzetkozi_delutan_4

A délután záróeseménye a Világjáró Klub volt, amelynek keretében Kamerunba tehettünk képzeletbeli kirándulást. Eddig nem is gondoltunk volna, hogy a nőnap a legnagyobb ünnepségek egyike Kamerunban, ilyenkor a férfiak és nők együtt ünnepelnek és fesztiváloznak.  Az is kiderült, kakaót, kávét és teát is nagy mennyiségben termesztenek Kamerunban, a helyiek mégis csupán a teát fogyasztják, a megtermelt kakaó és a kávé szinte teljes egészében hozzánk érkezik Európába.
Ez a délután is a kultúrák találkozásáról szólt, és a lehetőségekről, amelyekkel most, egyetemistaként tudunk élni.

Huják Janka
Fotó: R. T.