A tánc univerzális nyelvén

Közeleg A Tánc fesztiválja, melynek apropóján sajtótájékoztatót tartott a Pannon Várszínház. A fesztivál céljáról, koncepciójáról, és programjáról a teátrum igazgatója, Vándorfi László, valamint a fesztiváligazgató, Krámer György beszéltek.

sajtótájékoztató

A 16. alkalommal megrendezésre kerülő Táncfesztivál résztvevő művészei, és táncszerető közönsége 2014. május 13. és 17. között veheti birtokba Veszprém városát. Az előadások nem csupán a Pannon Várszínház társulatának játszóhelyén, a Hangvilla épületében, de városszerte megtalálhatók lesznek.

A már hagyományosnak tekinthető rendezvényen a magyar táncszínházi szakma élvonala képviselteti majd magát, és tárja fel előttünk hazánk táncművészetének kortárs vonulatait, élménydús keresztmetszetet adva. Tömény kiszerelésű, befogadható, és mai – jellemezte a rendezvényt Vándorfi László, mely izgalmas feladatot ró a Pannon Várszínházra, mint szervező egységre is, melynek igyekeznek a lehető legteljesebben megfelelni. „Az együttlét fesztiválja” – mondta Krámer György, és hozzátette, hogy a párbeszéd rendkívül fontos része a műfajnak. Itt nem csupán a szakma találkozik. Párbeszéd folyik alkotó és néző között, csakúgy, mint a színház, és a társművészetek között.

Az idei programot a tavaly elmaradt fesztivál anyagából kiindulva kezdték el összeállítani, ám a végeredmény egészen más lett. „Fortyog a szakma.” – jegyezte meg ennek kapcsán a fesztiváligazgató. A kortárs tánc folyamatosan, és dinamikusan változik, élő művészet, már csak ebből kifolyólag sem lehetett az előző évi tervet az akkori elképzelések szerint megvalósítani. Minden az emberről, az emberi lélekről szól, mindig a jelen korban létezőknek címezve. A kultúra mindenkié, és ahogy maga a színház is, közösségi élmény, melyben megismerhetjük magunk, és lehetőséget ad, hogy a jelen dömpingjében felhívjuk magunkra a figyelmet.

A résztvevők között sokan már törzsgárda-tagnak számítanak (mint például a Közép-Európai Táncszínház együttese, akik az első fesztivál óta mindig eljönnek), viszont vannak újak, frissen alakult csoportok, ígéretes fiatal művészek, akik színesítik, gazdagítják a palettát. Egy dolog biztos, a szakmai érték, valamint a tánc, a művészet szeretete mindegyikükben közös.

Fontos kiemelni, hogy zsűrizett fesztiválról van szó, neves zsűritagokkal. Idén a szakmai értékelés Szakály György (táncművész, balettigazgató), Kutszegi Csaba (koreográfus, tánckritikus), Hegyeshalmi László (a Kortárs Gyűjtemény igazgatója) és Ladányi Andrea (táncművész) vállán nyugszik majd.

A versenyprogramokon túl is számos érdekesség várja a látogatókat. A Willany Leó program példának okáért egy élőzenés, táncimprovizációs forgatag, ahol minden hang és mozdulat ott és akkor születik majd. Emellett könnyűzenei koncerteken, és Ladányi Andrea workshopján is részt vehetnek az érdeklődők.

Üzennek-e valamit az egyetemi ifjúságnak a szervezők? Természetesen. A fesztivál zenei anyaga közel áll a népszerű underground irányzatokhoz, mely már önmagában is elég csábító, ám mindez tánccal fűszerezve igazi csemege. Saját korunk zenéje, saját korunk világlátása ölt alakot, a művészek közelednek a befogadókhoz, „nyitják a negyedik falat”, vagyis kommunikálnak közönségükkel, hogy ne csak szemlélőinek, de résztvevőinek is érezzék maguk azok, akik kíváncsiak erre a másfajta nyelvre. Az impulzusok intenzívek, a ritmus pergő, így semmiképp sem kell a kortárs művészet hallatán menekülőre fogni.

A kortárs mi magunk vagyunk, így minden érdeklődőnek, szakmabelinek és laikusnak egyaránt bártan ajánlom a fesztivált, melynek kínálatában mindenki megtalálja a maga érdeklődésének megfelelő programot. A tánc univerzális nyelv, érzéki műfaj, amit mindenki ért, és amiben nincsen hazugság. A színház pedig lélektől lélekig kommunikáció. – mondta Krámer György. Ha pedig ez a kettő találkozik, művészet és felejthetetlen élmények születnek.

A programot itt találjátok.

Szalai Renáta
Fotó: internet