A Télapó országa a Világjáró Klubban

Október 26-án Finnországba kalauzolták el a látogatókat a Világjáró Klubban lelkesvilagjaro_005_rt MA hallgatók Mika Kylänen vezetésével, aki egyenesen a Mikulástól, pontosabban a lappföldi egyetemről érkezett. 14 előadással készültek, egyénileg vagy párokban, egyenként majdnem négy perces szösszenetekkel az ország városait, tájait, turistaközpontjait mutatták be. A technika, amit használtak Japánból származik, a neve pedig Pecha Kucha.

A legelső előadás Finnország régi fővárosával, Turkuval indította az estét. Turku, a „nyugat kapuja” már többször is leégett, ennek ellenére évről évre egyre több turistát vonz, ami persze nagyon is jót tesz a városnak. „Jó munka, Turku!” – zárták a prezentációt az előadók. A következő város Ruovesi, amit egy több mint száz éves gőzhajójárat köt össze Tamperével.

Ezután főleg nagyobb tájegységek következtek, és szinte mindenhol megemlítették, hogy nyáron hegyet mászni, kirándulni lehet, télen pedig síelni. Sőt, hogy rögtön ellent mondjak magamnak, Sotkamo térségében nyáron is lehet síelni, egy hosszú alagútnak köszönhetően, ami ugyan télen zárva (olyankor minek síelnénk alagútban), nyáron azonban várja a sport szerelmeseit, akik erre a pár hónapra sem tudnak elszakadni.vilagjaro_002_rt Ugyanis mint megtudtuk, az országot októbertől májusig hó borítja, szóval csak egy rövidke nyárra futja. Ilyen információk birtokában már táthatjuk is a szánkat, hogy egészen mostanáig, novemberig még egy fél cm sem esett le, és ki tudja, mikor fog.

A hegyeken kívül persze a tavakat is meg kell említeni, hiszen mesébe illő víztükröket láthattunk a kivetített képeken, például az Oulujärvi-tavat. Szóval, aki meglátogatja a Télapót, ne hagyja ki a többit sem.


Írta: Tihanyi Rita
Fotó: Ruppert Tamás