Afrika az Egyetemen

Johann Marx, Dél-Afrika budapesti nagykövete veszprémi látogatása során május 7-én előadást tartott egyetemünkön is, melynek témája Dél-Afrika és az Európai Unió kapcsolata és az afrikai kontinens jövője volt.

Igen nagyszámú hallgatóság jelent meg aznap a B épület második emeleti konferenciatermében, akik nagy érdeklődéssel várták a nagykövet előadását. Egy rövid bevezető után rengeteg érdekes témáról esett szó, többek között Dél-Afrika prioritásairól, kapcsolatairól más afrikai országokkal és az Európai Unióval, gazdasági fejlődéséről és hiányosságairól. Kiderült, hogy a legnagyobb gond az országban az, hogy az infrastrukturális rendszer nincs megfelelően kiépítve. Ez nagy akadályt állít az ország kereskedői elé, mivel a termékeket csak légi úton tudják elszállítani, ami jelentős többletköltséggel jár számukra. Ennek ellenére Dél-Afrika számos kereskedelmi partnerrel rendelkezik Európán kívül is. Az Egyesült Államok és Kína szívesen kereskednek az országgal, exportja és importja jelentős részét ez a 3 térség adja. Sajnos azonban a migráció némiképp ront a helyzeten és a kontinens megítélésen. Évente emberek milliói vándorolnak át illegálisan egyik területről a másikra, sokan közülük viszont sosem érnek partot. Erre az egyetlen megoldás az lenne, ha olyan megállapodást kötne ez ügyben a két térség, ami mindkét félnek előnyös.

IMG_9906

Ennek ellenére Dél-Afrika mégis igen jó gazdasági mutatókat tud felmutatni. A gazdasági világválság előtti időszakban folyamatos növekedés volt megfigyelhető, melyet a válság elég nagy mértékben érintett. Azóta azonban ismét pozitív eredményekkel zárják az éveket, a növekedés tehát megállíthatatlan. Dél-Afrikán kívül a kontinens összes országára ez a tendencia jellemző, a legnagyobb hiányosságok mindenhol az infrastruktúra, oktatás és fejlesztések területén figyelhetőek meg. A gazdaság mutatószámai folyamatosan és megállíthatatlanul nőnek, egyre több és több ország kíván kereskedni velük. A befolyó bevételből pedig sokat költenek infrastrukturális fejlesztésekre, az elektromos hálózat kiépítésére és oktatásra, hogy versenyképesebbek lehessenek.

Az előadás végén a nagykövet hazánk és Dél-Afrika lehetséges jövőjéről beszélt. Kiemelte, hogy Magyarország egy hatalmas piacot szerezhetne, ha jobban együttműködne a két ország, ami mindkét fél számára kölcsönös előnyökkel járna. Szeretnék továbbá azt is, ha az egyetemek közötti együttműködés a jelenleginél is szorosabb lenne. A Pannon Egyetemen már több Dél-Afrikából érkezett hallgató is megfordult, ők mindig pozitív benyomásokkal és rengeteg tapasztalattal gazdagabban tértek haza. Nagyon fontos tehát, hogy mindkét oldalról ösztönözzék a hallgatókat és oktatókat az utazásra, mivel ez egy kiváló lehetőség a tudás és tapasztalatok cseréjére. Végezetül, miután minden kérdésre választ kapott a hallgatóság, a nagykövet sok szerencsét és kitartást kívánt a vizsgázóknak a vizsgaidőszakra, majd átvette az egyetemtől kapott emlékérmét is, melyet a rektor adott át.

Kántor Szilvia

fotó:  Söveges Gábor