Akiknek a számvitel sem nehéz

Október 24-26 között Pécsett rendezték meg a Dr. Papp László Számvitel Versenyt . Egyetemünket a Hegedűs Andrea, Krausz Péter, Nagy Tamás, Hargitai Dávid Máté alkotta csapat képviselte, akik a második helyezettnek járó díjjal tértek vissza. A felkészülésről, illetve a versenyről kérdeztem a csapat egyik tagját, Krausz Pétert.

Kik voltak a csapat tagjai, és hogyan készültetek a megmérettetésre?

Csapatunk tagjai Hegedűs Andrea, Nagy Tamás, illetve jómagam (Számvitel mesterszakos hallgatók), valamint Hargitai Dávid Máté (Vezetés és Szervezés mesterszakos hallgató). Idén októberben értesültünk arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem harmadik alkalommal is megrendezi már hagyományosnak mondható Számviteli Esettanulmányi versenyét. Tudatosan készültünk a megmérettetésre, hogy eredményesen képviselhessük egyetemünket. Korábbi évek feladatait tanulmányoztuk, valamint előre kiosztottuk azokat a teendőket, amelyeket a csapattagoknak a versenyen el kellett látniuk. Ez lehetőséget biztosított az egyéni felkészülésre is.

Hány csapat vett részt a versenyen, és mi volt a feladatotok?

A Dr. Papp László Számvitel Versenyre keresztelt megmérettetés 13 felsőoktatási intézmény 21 csapata között zajlott le. A feladatunkat a megnyitó ünnepség után kaptuk meg, amelynek megoldására 24 óra állt rendelkezésünkre. Az esettanulmány a Szemem Fénye Alapítvány rövid bemutatásáról, tevékenységi köréről, gazdálkodásáról, valamint jövőképéről szólt. A feladat rendkívül fájó volt, mivel az alapítvány rákos gyermekekkel foglalkozik, gyógyításukkal, ápolásukkal, lelki és testi segítségnyújtással. Ez olyan plusz motivációt jelentett számunkra, hogy közvetett módon rajtuk segíthetünk, amely nagyban hozzájárult későbbi eredményünkhöz. Három részfeladatot kaptunk, többek között egy öt éves üzleti terv kidolgozását az alapítvány egy bizonyos tevékenységével kapcsolatban, kiemelten foglalkozva a pénzügyi tervvel. Az alapítvány bevétel bővítési lehetőségeinek kiaknázására, vagy a hatékonyság javítására egy controlling rendszert kellett megalkotni, melyeket a harmadik napon húsz perces prezentációban kellett bemutatnunk.

Mi lett a verseny végeredménye?

A csapatokat négy csoportba osztották, ahonnan a legjobbak jutottak a délutáni döntőbe. Mi az egyedüli hatfős csoportba kerültünk és innen jutottunk tovább, megelőzve a korábbi két évben nyertes Pécsi Tudományegyetem első számú csapatát. A döntőben a körülbelül tizenöt főből – professzorokból, vállalatvezetőkből, szakközgazdászokból – álló zsűri előtt adtuk elő megoldásunkat, amellyel végül a megtisztelő második helyet értük el a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem csapata mögött. Tudni kell, hogy előző évben ők második helyet értek el ugyanezzel a csapattal. A támogatóknak köszönhetően pénznyereményben is részesültünk, amelynek 50 %-át az alapítvány számlájára utaljuk tovább, mivel bízunk benne, hogy ezzel is hozzájárulhatunk nemes céljaikhoz.

Hasznosnak éreztétek a versenyt a tanulmányaitok szempontjából?

Összességében rendkívül hasznosnak tartottuk a Pécsett eltöltött három napot és biztosak vagyunk benne, hogy szakmailag is sokat fejlődtünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a Pannon Egyetemet képviselhettük és köszönjük azoknak, akik bíztak bennünk, hogy eredményesek lehetünk. Reméljük a közeljövőben is sikeresen tudunk szerepelni az ország más pontjain, ezzel is öregbítve az egyetemünk hírnevét.

A versenyzőknek mi is gratulálunk, és reméljük a jövőben is hallhatunk sikereikről.

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)