All in!

„Divatjáték” – mondta egyik ismerősöm, amikor a pókerről beszélgettünk. Valóban, napjaink egyik legfelkapottabb kártyajátéka lett, hiszen a médiából is ez folyik nap mint nap. Műsorok, melyben hírességek versengenek egymás ellen, online versenyek felhívásait zúdítja ránk a tévé… De honnan indult el ez az őrület?

A 16. században megszületett szerencsejáték a ’90-es évekre meghódította egész Amerikát. A folyamatot az indián kaszinójátékokról szóló 1987-es törvény indította (ez a törvény kaszinó-nyitási jogokkal ruházta fel az indián rezervátumokat). A kaszinókban tömegesen jelentek meg az új játékosok, akik nem is igazán ismerték a tradicionális kaszinójátékokat, mint a rulett vagy a blackjack, és tulajdonképpen nem is nagyon akarták megismerni, nekik egyszerű, új és divatos játékok kellettek. A kaszinók hamar felismerték, hogy a póker alapjait szinte minden új játékos ismeri, viszont nagyobb részük túl félénk ahhoz, hogy beüljön egy hagyományos pókerpartiba, így egymással versengve vezették be az új, könnyen megtanulható és játszható pókervariációkat. Nos, a siker nem is maradt el. Napjainkban már olyan híres versenyek neveit említhetjük, mint például a World Series of Poker, amelyet 1970 óta évente rendeznek meg (a fődíj 12 millió dollár), vagy a Professional Poker Tour, amely 2005 óta fogadja a legkiemelkedőbb, profi versenyzőket.
Szerencsére azért Magyarország is büszkélkedhet néhány kiemelkedő teljesítményű versenyzővel. Idén a 22 éves Traply Péter (Bélabácsi) lett az első magyar pókervilágbajnok a Las Vegas-i WSOP-versenyen. Vagy akár Kaló Dénes sikereivel is eldicsekedhetünk: harmadik hely Budapest Poker Open, második hely European Poker Masters, második hely EPT, Baden Poker Festival, második hely EPT, Monte Carlo Grand Final…
Ezeken a sikereken felbuzdulva mit mondhatnék? Próbáljátok ki! Néhány sör mellett a kocsmában a barátaitokkal, vagy indulhattok ingyenes online versenyeken is, és természetesen a tévében, Korda Gyuri bácsi kommentálásában is rengeteg mindent megtudhattok erről a méltán híres kártyajátékról. Ha pedig úgy érzitek, hogy a tudásotokat meg akarjátok mutatni komolyabb versenyen is, akkor itt a lehetőség: október 29-én a Hungarian University Poker Tour a veszprémi Völgyikút BowlingCaféban pókerversenyt szervez kifejezetten egyetemistáknak. Részletek a hupt.hu oldalon.