Amerikából jöttem…

A CCUSA magyarországi irodája immáron 25 éve biztosít egyetemi hallgatók számára nyári munkalehetőséget az Egyesült Államok területén, illetve Kanadában. A kalandvágyó jelentkezők ‘Support Staff’ (kisegítő személyzet), továbbá ‘Camp Counselor’ (gyermektáboroztató) pozíciókat töltenek be amerikai gyermektáborokban. A pályázás egyetlen kritériuma a nappali tagozatos egyetemi jogviszony.

4

Így történt, hogy több magyar társammal együtt a napsütötte Kalifornia államban tölthettem 3 bámulatos hónapot. Ezt természetesen hosszas várakozás és papírmunka előzte meg, de ezt csak tetézték a szebbnél szebb élménybeszámolók, melyeket a cég országos képviseletének lelkes dolgozói osztottak meg velünk. Igen, az iroda alkalmazottai is megszállott Amerika-látogatók, csakúgy, mint Rasovszky Miklós, a szervezet magyarországi ügyvezető igazgatója.

Hogy mit nyertem a nyári munkám során? Amellett, hogy rengeteg nemzetközi barátot szereztem, csodálatos helyeket látogattam meg, fejlődött az angol nyelvtudásom, a CCUSA biztosított minden résztvevő részére nyári zsebpénzt, továbbá általában két hetet, hogy az államok területén belül utazzanak a jelentkezők.

Milyen volt Amerika? Nehéz kérdés, amire soha nem tudok pontosan válaszolni, hiszen annyi minden történt a nyár folyamán. Természetesen leírhatatlan érzés a lehetőségek országában tartózkodni. Előtte elképzelhetetlennek tartottam volna, hogy egyszer majd minden nap amerikai palacsintát reggelizzek juharsziruppal, vagy hogy golfkocsival végzem majd a munkámat a tábor területén, vagy hogy ennyi Ford Mustangot látok, hogy a Monopoly-ból már jól ismert pénzhez kísértetiesen hasonló bankjegyekkel fogok egyszer fizetni, de azt végképp nem gondoltam volna, hogy egyszer én is pillecukrot sütögetek a tábortűz mellett és hogy átkelhetek a Golden Gate hídon San Franciscóban.

Nagy meglepetésemre mindez megtörtént, sőt megmásztuk a Yosemiti és Sequoia nemzeti parkok felhőkarcoló méretű hegyeit is, esténként komoly harcot vívva a mindenre képes mókusokkal az életben maradást jelentő mogyoróvajas szendvicsekért.

Ja, és persze nem szabad elfeledkezni a csak itt elsajátítható különleges képességekről sem, hiszen csak itt tanulhatod meg, hogyan kell egy 10-12 órás repülőút 90 %-át alvással tölteni, vagy hogy milyen egyszerű egy automata váltós autót vezetni, és hogy legalább olyan nehéz hozzászokni az idegen mértékegységekhez, mint a láb és a font.

Összességében mindenkinek bátran ajánlom a programot, aki szeretne kiszakadni a mindennapok megszokott szürkeségéből és elég rátermettnek érzi magát, hogy eltöltsön egy nyarat külföldön, nagyon barátságos, de azért végső soron idegen emberek között, távol az otthon biztonságától. A programmal kapcsolatos jelentkezéssel és további információkkal az alábbi e-mail címen lehet felkeresni: bence.volak@gmail.com

Volák Benjámin