Az új tudásforma

A Pannon Egyetem MFTK Irodalom- és Kultúratudományi Műhelye és az Antropológia és Etika Tanszék Bölcsészeti Műhelye 2014. október 15-én tartotta az idei első Éjszakai Egyetemét. Az előadó Dessewffy Tibor volt, előadása pedig a „Big Data – Új tudásforma – Tanulás 2.0” címet kapta.

Ejszakai_Egyetem-BIG_DATA_11

Dessewffy Tibor szociológusként dolgozik, valamint tanszékvezető és egyetemi docens az ELTE-n. Elmondása szerint öröm számára olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek érdeklik őt, keresi az újat a világban. Előadása során is ehhez tartotta magát, hiszen egy újfajta tudásformát ismerhettünk meg. Először a jelenlegi informatikai és digitális világot jól tükröző videót vetített le, ebből, és az utána elhangzottakból is azt tudtuk meg, hogy az új technológiák és az internethasználat átalakítják életviszonyunkat. Az internet segítségével ugyan gyorsan megoszthatunk információkat, azonban személyes adataink nem minden esetben vannak biztonságban. Nagy előrelépést jelentett az internet világában a Big Data megjelenése, mely egyfajta minőségi átalakulás is egyben. Hatalmas tárhellyel rendelkezik, és igen sokrétű: többek között az interneten megosztott adataink megőrzésében nyújt segítséget.

Kis kitérőként szó esett még az emberi munkaerőt leváltó gépekről is, melyek negatív hatással vannak a társadalom jövőképére. Ezzel kapcsolatban egyébként Európát tartják a legpesszimistábbnak.

Ejszakai_Egyetem-BIG_DATA_06

Az előadás fő pontjának tekinthetjük a Web 2.0 megjelenését. Ez nagy előrelépést jelent a közösségek számára, hiszen jól működik az egymás közötti gyors tartalommegosztás az interneten keresztül, valamint serkenti a kreativitást. Szintén a Web 2.0-nak köszönhetjük az online tanítást, azaz a „Tanulás 2.0-t”, melyet napjainkban már több egyetem alkalmaz. Ezeket az előadásokat bárki ingyen megnézheti az interneten. Dessewffy nézetei szerint, ha mindez továbbra is így folytatódik, akkor az intézményrendszer átváltozásához vezethet.

Nagy Petra

Fotók: Domján Attila