Böllér Nap Keszthelyen

Idén második alkalommal rendezték meg a Pannon Egyetem Georgikon Karán az egyetemi Böllér Napot, amelynek fő célja a hagyományőrzés mellett a hallgatói élet felpezsdítése volt. Most is sokan maradtak az eseményre, és a hallgatók mellett az egyetem oktatói, valamint dolgozói is részt vettek  hentes, aktív segítő, néző vagy épp zsűri szerepben.

DSC_0688

Jómagam is aktív részvevője voltam a programnak. Kelenik Levente még tavaly novemberben keresett meg azzal a szándékkal, hogy felkér engem a 2017-es Böllér Nap kolbásztöltő versenyének zsűri tagjává. A felkérésnek nagyon örültem, hiszen otthon mi is készítünk hentesárut megrendelésre, így van valamennyi közöm a szakmához, illetve én is részt szerettem volna venni mindenképp a Böllér Napon.

A „bökés” napjának reggelén a hallgatóság igaz kicsit „megcsúszott” a keléssel, de így is voltunk annyian, akik a visítás végére pontot tudtak tenni. A sertések feldolgozását Levente családtagjai, illetve az „Osvald Team” végezte. A pucolásban, szétszedésben jómagam is segédkeztem. A szétbontás után a szelethúsokat és az oldalasokat készítettük elő sütésre, a kolbászhús darabolása és darálása is ment párhuzamosan, valamint feltettük az „abalét”, azaz a hurkának való alapanyagot a tűzre. Közben ment az eszmecsere, a szakmázás, a különböző településeken élő hallgatók otthoni szokásainak a megvitatása. Bent a Bexi klubban a hallgatók szakmai előadásokon vehettek részt. Az egyetemi programon tiszteletét tette V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

A Böllér Napon résztvevők a belépőért cserébe kaptak étel- és italjegyet, amit beválthattak pálinkára, teára, illetve forralt borra, valamint az ételjegy magában foglalta a helybiztosítást is. Jaj! Ez nem a MÁV… szóval magában foglalta a tört krumpli–sült hús–véres hurka–sültkolbász és egy jó adag toroskáposzta „kombót”. Elmondhatjuk tehát, hogy éhen és szomjan senki sem maradt.

Kolbásztöltő verseny. A versenyen a Vasi Zsiványok, a Szúrós 20 és a Didi L’amour Reunion csapata indult. Mindegyik csapat kapott 10-10 kg darált húst, és hozott fűszerekből, illetve eszközökkel kellett elkészíteniük a kapott alapanyagból a kolbászt, majd egy részét a zsűri részére kellett megsütniük értékelésre. A kolbászok nagyon ízletesre sikerültek, a csapatok a tálalásra is odafigyeltek, ezért a bíráló tagoknak korántsem volt egyszerű dolga. Első helyen a Szúrós 20, második helyen a Didi L’amour Reunion, harmadik helyen a Vasi Zsiványok csapata végzett.

DSC_0114

A nap folyamán lehetőség volt tombolát venni, így kora este ki is sorsoltuk többek közt a SANO Kft. által felajánlott termékeket, a Georgikon Könyvesbolt és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének szakkönyveit, a PE-AK Burgonyakutatási Központ több 15 kg-os zsák krumpliját. Hallgatói felajánlásokból is volt elég. Virág Olivér jóvoltából 30 kg-os zsákokban búzát, valamint Józsa Kristófnak köszönhetően örökzöld dísznövényeket nyerhettek a szerencsések. Ezek mellett fődíjként egy mangalica malac, egy wellness hétvége, egy Maserati sportautós tesztvezetés és egy Holstein fríz bikaborjú vételére jogosító kedvezmény talált gazdára.

Akik még bírták szusszal – jómagamat is beleértve –, ezek után a Böllér Bálon felhasználhatták maradék energiájukat, majd másnap újult erővel (aha… persze…) pihenhették ki a Böllér Napi „fáradalmakat”.

Remélem, hogy jövőre is sikerül megrendezni és hagyományként tovább vinni az eseményt!

Ignácz Péter

Fotók: Balogh Bence