Egy hét Amerika – Amerikai Hét

Április 12-én vette kezdetét az American Corner és az Amerikai Nagykövetség által megrendezett Amerikai Hét. A hét folyamán a New York állambeli Nazareth College, a San Francisco State University, az Emory University, a Michigan State University és a Pannon Egyetem oktatói sokféle témában tartottak érdekes előadásokat.

A nyitó ünnepségen beszédet mondott Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora, aki hangsúlyozta az egyetemünkön zajló oktatás magas színvonalát, és azt, hogy az egyetemeknek minél több külföldi csereprogramot kellene biztosítaniuk diákjaik számára. John Balian, az Amerikai Nagykövetség kultúrattaséja köszönetet mondott az Amerikai Nagykövetségnek a szervezésben nyújtott segítségért, Dr. Scott Campbell, a Nazareth College filozófia tanszékének oktatója pedig örömét fejezte ki az egyetem oktatóival kialakult kapcsolatért, ami nem csak szakmai, hanem baráti is. Dr. Bárdos Jenő, az Angol-Amerikai Tanszék vezetője is köszöntötte a szép számban megjelent diákokat és tanárokat, majd átadta a szót John Baliannak, aki a 21. századi amerikai diplomáciáról tartott előadást. Előadásokat hallhattunk tovább Dr. Thomas Lappas-tól, aki az Iriquois Indiánokról beszélt, és Dr. Hortobágyi Ildikótól, aki a Pueblo Indiánok kulturális örökségét választotta témájául.

A második napon a Nazareth College Angol- és Művészettörténet Tanszékéről Dr. Monica Weis-t és Dr. Doot Bokelman-t, illetve a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Tanszékéről Dr. Paul Titchmarsh-ot és Szabó F. Andreát hallgathatták meg azon szerencsés érdeklődők, akik befértek a B épület Konferencia Termébe. A főbb témák az irodalom és a művészetek voltak, tehát nem véletlen, hogy a legtöbb diákot ez a nap vonzotta a leginkább. A szerdai téma a politika és az üzleti ügyintézés volt, az előadók pedig Dr. Thaddeus Usowicz Fulbright Professzor, Dr. Alan Clarke és Dr. Alföldi Zoltán voltak. Aki még bírta szusszal, este benézhetett a Fejesvölgy Vendéglőbe, ahol egy koncerttel egybekötött kötetlen beszélgetés várta az érdeklődő, főleg angol szakos diákokat a tanszék tanárainak köszönhetően. Családias hangulatban, éjszakába nyúlóan faggattuk az amerikai tanárokat az ottani szokásokról, tanulásról, szórakozásról… záráskor remek hangulatban intettünk búcsút egymásnak.

Az utolsó nap a főszerep a filozófiáé, a szociológiáé és a jogé volt, ezekben a témákban kiváló előadásokat hallhattunk Dr. Scott Campbell-től, Dr. Thomas Burns Fulbright professzortól, Dr. Harry Perlstadt Fulbright professzortól, és Dr. London Steverson-tól, aki régebben szövetségi jogászként dolgozott. A hét záró eseménye egy, a Magyarországon járt amerikai elnökökről szóló fotókiállítás megnyitója volt a Megyei Könyvtár Amerikai Kuckójában, amit a szokásos „movie and pizza night” követett.

Aki egyetlen előadáson is részt vett, bizton állíthatom, hogy egy életre szóló élményben volt része, emellett nagyon sokat tanulhattunk, érdekes dolgokat tudhattunk meg. Köszünjük az Angol-Amerikai Tanszék tanárainak, és az Amerikai Kuckónak, hogy elhozta nekünk egy hétre Amerikát! Jövőre találkozunk!