Egyetem, nem csak fiataloknak

A veszprémi Pannon Egyetem és a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet, szabadegyetemet hirdetett nyugdíjas korosztály számára.

IMG_0924

Az egyetem mindig is igazán sokszínű felhozatallal rendelkezett a programok terén. Ezt a palettát most az idősebbeket célzó havonta megrendezett előadás sorozattal bővíthették. Dolgos Attilával szövetkezet elnökével beszélgettem arról, honnan indult és hol tart most ez az újdonság.
,, A mi főprofilunk, hogy valamilyen formában rugalmas munkát biztosítunk, a nyugdíjasoknak partnereinknél. Velük nap, mint nap beszélgetünk, látjuk, mire van szükségük, mi iránt érdeklődnek. Illetve másik városokban is találtunk példát erre. Például Sopronban, Kaposváron. Egy minőségi, díjmentes rendezvényre abszolút van érdeklődés.”

Igény lenne rá, próbálkozások vannak, mint kiderült, de ezek viszonylag kis embertömeget érnek el.
,,Körbenéztünk a városban és láttuk, hogy vannak erre kezdeményezések, de mind-mind ilyen lokális dolog. Nem volt egy ilyen grandiózusabb összefogás ebben. Innen jött az ötlet, hogy megkeressük a Pannon Egyetemet, hogy mit szólnának egy ilyen együttműködéshez. Az egyetem is gondolkodott már abban, hogy ezt a korosztályt megszólítsa, mert eddig semmilyen kapcsolatban nem voltak velük. Igazból túl sok egyeztetés nem kellett hozzá.”

Gyakorlatilag mindkét fél megtalálta, amit keresett. Ráadásul az egyetemünk nem csak a helyet, de a szellemi felhozatalt is tudja biztosítani. Hiszen rengeteg területről tud felmutatni munkájában kiemelkedő, elismert szakembereket. Nem is kellett sokat várni az alapötlettől a megvalósulásig.
,,Áprilisban kezdtünk el erről beszélgetni és már a nyári egyetemmel kezdtünk is. Júniusban volt az első rendezvényünk.”

És, hogy mekkora erre az igény, azt jól mutatják a számok.
,,Eleinte száz fővel terveztünk. Ezt már az első alkalommal ki kellett bővíteni, ugyanis az egyetem E épületének kamara termében 120 résztvevő jelent meg. Ez nagyon sikeres volt. Következőt már az aulában bonyolítottuk le. A nyár további rendezvényein 120-140 fő között volt a látogatottság. Az előzetes regisztráció és az eddigiek alapján, azt vártuk, hogy 3-4 alkalom múlva elérjük a kétszáz főt.”

A program két részből áll. Ez első,,felvonásban” valamilyen témáról hallgathatnak, meg ismertetőt az érdeklődök, majd egy kulturális rész következik. Első előadó egyetemünk rektora dr. Gelencsér András volt, aki a globális éghajlatváltozással kapcsolatok tényekről és tévhitekről beszélt.

Az eddigi előadások több területet jártak körbe, a látogatók visszajelzései alapján terveznek programokat későbbiek során. A most elindult szabadegyetem, ha minden jól megy, hosszútávon adna teret a hétköznapi ismeretek kiszélesítésnek. S nem zárkóznak el a fiatalabb generációtól sem. A szövetkezet vezetője nem tartja elképzelhetetlennek azt, sem hogy a későbbiek során akár egy-egy egyetemi hallgató számoljon be saját kutatásairól.