Első női HÖK elnökünk – Interjú Horváth Evelinnel

Bizonyára már sokan értesültek róla, hogy a Hallgatói Önkormányzat őszi választását egy nagyon kedves, jókedvű és céltudatos lány nyerte. Ismerjétek meg Horváth Evelint, a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzatának első női elnökét! Mondatait érdemes jól megjegyezni. Motiválóak és gondolatébresztők bárki számára.

dsc_9402-v-kk

Először rólad szeretnék megtudni valamit. Ki vagy a magánéletben?

Anyagmérnök mesterszakos hallgató vagyok, most újra gólya. Jó pár éve kémia alapszakon kezdtem az egyetemet.
Már középiskolában a Diákönkormányzat elnöke voltam, illetve ahogy az egyetemre jöttem, rögtön patronálónak jelentkeztem. Már elsősként is aktívan tevékenykedtem a szak életében: szakestek szervezésében vettem részt, valamint szakterületi bizottsági tag, illetve kollégiumi szenior is voltam.
A Hallgatói Önkormányzatban kezdetben az Ellenőrző Bizottság tagja, később elnöke lettem. Ami közösségi tevékenység lehet, azt mind kipróbáltam az egyetemen. Úgy éreztem, hogy a HÖK-ön belül az elnöki pozíciót is meg kell ismernem.

Te vagy az első női HÖK elnök. Milyen érzés? Hogyan viszonyulnak hozzád?

Mint EB elnök két szavazást már lebonyolítottam. A választásokért én voltam a felelős. A szakképviselők teljes mértékig bíznak bennem, és már EB elnökként is mertek tőlem segítséget kérni, illetve mertek hozzám fordulni. Semmiféle negatív megkülönböztetést nem tapasztalok amiatt, hogy nőként kerültem elnöki pozícióba. Mindenki rácsodálkozik, de semmi negatív nincs ebben. Az általános elnökhelyettesem, illetve a szociális elnökhelyettesem is lány. Veszekedés sincs, mint amilyen a hölgyek között lenni szokott.

Mi lehet az oka annak, hogy te vagy az első női HÖK elnök?

Kialakul egy jól működő kör a fiúk között, és házon belül kiosztják a feladatokat. Szerintem nehéz egy fiúkörbe lánynak belépni. Talán ez lehetett az ok. De EB elnökként a fiúknak muszáj volt beengedniük engem, mert sok mindenről tudnom kellett. Végül korrekt viszony alakult ki köztünk: én megbízom bennük, ők megbíznak bennem.
Rengeteget tettem a HÖK-ért, nagyon sokat dolgoztam. Gyakorlatilag bedolgoztam magam, hiszen megalapoztam azt, hogy elnöki pozícióba juthassak. A két évvel ezelőtti választáskor építettük újra a HÖK-öt. Ekkor tiszta lappal kezdtünk, megalapoztuk a dolgokat. Innentől fogva csak építkeztünk. Az építkezés vége pedig az lett, hogy most HÖK elnök lehetek.

Van olyan dolog, amit másképp csinálsz, mint az elődeid?

Igen. Az Alapszabályban az van leírva, hogy havonta kell ülésezni. Ez szerintem kevés. Mi az elnökségi üléseket heti rendszerességgel tartjuk. Így sűrűbben találkozunk, és sokkal produktívabb a haladás. Ha valaki valamit elfelejt, akkor ez nem egy hónap múlva derül ki, hanem a következő héten. Ezt kari szinteken is be szeretném vezetni, hogy legalább kéthetente legyenek ülések. Úgy gondolom, így nagyobb összhang lesz a HÖK-ön belül, mivel meg tudjuk beszélni azokat a problémákat, amik felmerülnek, és együtt meg is tudjuk oldani őket.
Sok feladat, kérés, kérdés összpontosul nálam, de mindent én sem tudok megcsinálni. Ezért is vannak az elnökhelyettesek, illetve az elnökség, hogy szétosszuk a feladatokat. Kompetenciák és kedv szerint is lehet válogatni a feladatok közül, így nem maradunk le. Vannak még befejezetlen feladatok, amiket meg kell csinálnunk. Utána azonban elérünk egy pontra, ahol azt mondhatjuk, teljesen naprakészek vagyunk. Ez nemsokára bekövetkezik.

Melyek azok a feladatok, amiket eddig nem csináltál, viszont elnökként helyt kell állnod bennük?

Eddig soha nem voltam szenátusi ülésen, illetve rektori tanácson. Szavazati joggal sem rendelkeztem eddig az egyetemi szervezetekben, bizottságokban. A többiektől hallottam, hogyan működnek ezek a dolgok, de a gyakorlatban most élem át először. A korábbi EB elnökségem háttérbeli munka volt, a háttérben kellett ellátnom a feladatokat. Elnökként viszont nagyon sok helyre el kell mennem, és képviselnem kell a testületet. Előtérbe kerültem az előzőekhez képest.

dsc_9318-v-kk

Vannak változások az elnökválasztás óta?

Az elnökök, testületek jönnek-mennek, hiszen ezek éves ciklusok. Az lenne a legfontosabb feladat, hogy a tudást átadjuk. Jelenleg egy oktatóanyagon dolgozunk, hogy megkönnyítsük azoknak a munkáját, akik újként vagy egy adott területet nem ismerőként kerülnek be a HÖK-be. Így mindenki tudni fogja, hogy pontosan mi a feladata, mi után mit kell csinálni. Ez különösen akkor fontos, ha az előd már nem tud segíteni. Mi a mostani tudásunkat nagyon nehezen szedtük össze, és ez sok energiát igényelt.

Hallgatóként és elnökként is meg kell felelned. Hogyan tudod összeegyeztetni a kettőt?

Sok feladatot kaptam rögtön az elnökválasztás után. Ami az egyetemisták szempontjából a legnagyobb hiány volt, az a szociális támogatás. Ez volt a legfontosabb, ez kapta a prioritást.
Elfáradok, de most már utolérem magamat. Ha nem az óráimon vagyok, akkor a HÖK-ön.  Naponta 3-4 órát aktívan foglalkozom HÖK-ös feladatokkal. Emellett írom a beadandókat, és készülök a tavaszi OTDK-ra. Sok dolgot tanulok itt is, ott is, szóval összességében megéri. Jellemzően, aki vezető pozíciót tölt be valahol, az korábban mindig csinált valami pluszt a tanulmányai mellett. A Pannon Egyetemen az a jó, hogy támogatják is azokat, akik vállalkoznak extra feladatokra. Nem feltétlenül csak az iskolapadban tanulunk. Ráadásul, ezeknek köszönhetően óriási kapcsolati tőkére is szert tehetünk.
Jelenleg olyan hölgy van a Hallgatói Önkormányzat élén, aki már most sok mindent elért és véghez vitt. Sokan meríthetnek erőt és motivációt a gondolataiból, hiszen nagyon jó meglátásai, és tervei vannak.

Barcza Barbara

Fotó: Domján Attila