Év végi kultúrmorzsák

Biztosan sokan emlékeznek rá, hogy az elmúlt félév záró számában így írtam: „Hú de jó félév volt!” Most sem panaszkodhatom… gondoljunk csak a két egy hetes fesztiválprogramunkra: az Egygitáros Minifesztivál bár idén teljesen beszorult a kamaraterembe (szabadtéri jellege ellenére), de ez nem tartotta vissza a lelkes zeneszeretőket, az Egyetemi Folklórhét pedig immár kilenc éve életben tartható és látogatott, ami egy egyetemi közegben igazán kecsegtető a népművészet, a népi hagyományok átörökítése szempontjából. Aztán ott volt a Zenei Csemege koncertünk, a Benkó Dixieland Band fergeteges fellépése az aula színpadán, ami sajnos ugyan egyetemistáinkat nem mozgatta meg különösképpen (500 forintos jegyár ellenére sem!), de a veszprémi zeneértő lakosság – nem meglepő módon – megtöltötte a széksorokat. A The Bluesberry Band és a Zep Session kiváló veszprémi gitárosa, Nagy Gergő szóló koncerttel járt nálunk. Hriczu Ádám barátunk gitáros estjének híre gyorsan elterjedt, jött is az egyetemi ifjúság szép számmal; alig akadt üres szék a Kamarateremben. Végül ide kívánkozik az ötödik alkalommal meghirdetett Egyetemi Írópályázat esete, amely félő módon félresiklott majdnem, de sok vasütésnek köszönhetően végül összesen 41 pályázat érkezett a két kategóriában.

13_AdventiMusor_026

Szólnom kell az idei adventi műsorunkról, ami most művészeti gálává terebélyesedett: hét csoportunk mutatkozott be (a versmondók, a jógások, a moderntáncosok, a hastáncosok, a színjátszók, az énekkarosok és a gitárkörösök), Mészi készítette a mindenki megelégedésére és melengetésére váló forralt bort, a néptánckör pedig táncházzal színesítette az estet. Azt az estet, amelyen jól megmutatkozott a Pannon Egyetem kulturális-művészeti ereje.

Végül néhány gondolat egy ünnepi eseményről: idén a Pannon Egyetem adott otthont a Magyar Tudomány Ünnepe országos nyitórendezvényének, továbbá a záróesemény is nálunk volt, ami kicsit elrugaszkodott a tudománytól: Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész gálahangversenyét tekinthette meg a nagyszámú érdeklődő. Egy elementáris erejű virtuóz koncertjének lehettünk szem- és fültanúi, Chopin, Liszt, Mozart remekművei szárnyra keltek betöltve az aula minden kis zegét-zugát, beköltözve a hallgatóság lelkébe. Csak egy dolgot hiányoltam sokadmagammal együtt, Bogányi már nem ajándékozott meg minket egy csipetnyi ráadással.

bogányi

Kívánok mindenkinek szeretetben és boldogságban telő karácsonyi ünnepeket, s találkozzunk egy sikeres új esztendőben a közművelődés égisze alatt!

 

Felföldi Gábor

fotó: Ruppert Tamás, Szabó László