„Faludy György legalább akkora költő volt, mint legenda”

A mára már nagy hagyománnyal bíró Magyar napok keretein belül 2015. március 25.-én Földes László, vagy ahogy mindenki ismeri, HOBO látogatott el egyetemünkre. A Kossuth-díjas énekes, dalszerző és előadóművész egy Faludy György esttel nyűgözte le a publikumot.

Faludy György 1910-ben született, költő, író, újságíró, műfordító és mindemellett világutazó volt. Zsidó származása miatt a második világháború alatt menekülni kényszerült az országból. Élete során Párizsban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Londonban, Firenzében és Máltán is élt, továbbá rengeteg országban megfordult. A világháború lezárása után sem lelhetett nyugalomra Magyarországon, a cenzúra miatt a rendszerváltásig tiltott költőnek számított lázító, kritikus és provokatív művei miatt.

Hobo 12 éves korában találkozott először Francois Villon Haláltánc-ballada című versével Faludy György fordításában. A művész elmondása szerint ez a vers elmondhatatlanul nagy inspirációt és löketett adott neki. Ettől kezdve egyre áthatóbban kezdte tanulmányozni Faludy munkásságát, számos költeményt megzenésített és magával a költővel is közeli barátokká váltak. A HOBO Blues Band egyik legismertebb művét, a Ballada a senki fiáról című számot sokáig nem is adhatták ki lemezen a cenzúra miatt. Faludy személyesen kérte fel Hobot, hogy állítson össze egy műsort róla, mint ahogy arra is, hogy Faludy temetésén Hobo a költő verseit szavalva búcsúztassa el jó barátját.

A Kossuth-díjas előadó szerint Faludyt egy mondatban leginkább így lehetne jellemezni: Istentől és embertől egyaránt el volt rugaszkodva.

Földes László a veszprémi Vegyipari Technikumban szerezte érettségijét és felesége is veszprémi születésű, így érthető, hogy a művész nagyon szívesen látogat el városunkba. Előző félévben egy Ady esttel érkezett az egyetemre és reméli, hogy fél év múlva szintúgy visszalátogathat majd hozzánk.

Szabó Virág