Elkezdődött a Hlavay

A tavasz többek között a jövő mérnökeié és környezettudósaié a Mérnöki Karon. Április 15-én, pénteken kezdődött a Hlavay Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia, melyen a diákok két területen mérik össze tudásukat: saját kutatómunka bemutatása és junior mérnökverseny kategóriákban. A 25 saját kutatómunkát négy szekcióban adják elő a tanulók, míg a junior mérnökverseny döntőjébe az előzetes írásbeli forduló eredményei alapján a legjobb 6 csapat jutott be.

13009821_1402665376426411_499791301_o

Gelencsér András rektor a konferencia megnyitóján arra bátorította a diákokat, hogy legyenek nyitottak egymással szemben, „szerezzenek barátokat, kössenek ismeretségeket, ismerkedjenek a várossal”, és a megmérettetést ne csupán versenynek fogják fel, hanem építkezzenek tudományosan versenytársaik előadásaiból.

„A tudomány olyan, mint a szex: időnként van valami haszna is, de nem azért műveljük” – idézte Richard Feynmant Abonyi János professzor tudományos nyitóelőadásában, amelyben életminőségünk fenntartható fejlesztéséről beszélt boldogságközpontú tudományos megközelítésben. Humorban bővelkedő előadásában kiemelte, hogy az emberiség fennmaradása a kreatív gondolkodókon múlik.

A megnyitót követően a junior mérnökdöntő első részére került sor, a vacsora után pedig nitrogénes kísérleteket tekinthetett meg a zsűri, a mezőny és felkészítő tanáraik.
A diákkonferenciára 67 tanuló jelentkezett az ország 20 intézményéből. A verseny szombaton folytatódik, egyebek mellett modellezési bemutatókkal.

A Föld- és Környezettudományi Tanszék a VEAB Környezet-, Föld és Energetikai Szakbizottsága, a Magyar Kémikusok Egyesületével 2003-ban rendezte meg az első Középiskolai Környezettudományi Diákkonferenciát. A konferencia megálmodója és létrehozója dr. Hlavay József egyetemi tanár, a Föld- és Környezettudományi Tanszék egykori vezetője volt. A konferencia célja a természet- és műszaki tudományok népszerűsítése az erre fogékony, tehetséges középiskolás diákok körében. Hlavay professzor 2005-ben bekövetkezett halála óta a diákkonferencia az ő nevét viseli. 2009-től a rendezvény szervezését a Mérnöki Kar vállalta fel.