Hogy mulat a fiatalság?

Hobbimnak köszönhetően nem csak a kollégiumban és az egyetemi szórakozóhelyen látom a mai fiatalságot szórakozni. Az elmúlt pár évben megfordultam jónéhány lakodalomban is mint vőfély. A párokkal való egyeztetéseknél mindig felteszem a kérdést, hogy milyen lesz a vendégek életkor szerinti összetétele. Örülök mindig, amikor meghallom, hogy a társaság fele fiatal lesz. Sokáig úgy gondoltam, hogy a saját korosztályommal jobban tudom magam érezni, jót tudok mulatni. Sajnos ez nem így van! Az utolsó két alkalommal a fiatalok csak az alkohol és a cigaretta okozta örömöket keresték és élvezték. A táncparketten pedig szüleim korosztályával találkozhattam és mulathattam felhőtlenül. Természetesen vannak üdítő kivételek. Voltam olyan lakodalomban is, ahol reggel hétkor könyörögtünk a zenészeknek, hogy „még ezt a nótát játszd el, komám”.

Mindezt miért is írom le? A magyar népnek gyönyörű nyelve van. Hatalmas szókinccsel rendelkezünk. Gazdag a népi kultúránk, mind táncban, mind énekben egyaránt. Persze nem kell mindenkinek néptáncolnia és magyar nótákat dalolva közlekedni az utcákon. Érezzük jól magunkat a DC-s bulikon! Menjünk el bátran az egyetemi szórakozóhelyekre, mert mind miattunk vannak, és most vagyunk fiatalok. Úgy látszik, a modern gépi zene és a tömeg vonzó a mai fiatalság körében, még ha másnap a cigarettafüsttől vörösek a szemeink, és azt sem tudjuk, hogy a ruhánkat ki égethette ki.

Örömmel tölt el azonban, ha egy-egy jól sikerült kollégiumi vagy egyetemi rendezvény után egyetemisták szájából elhangzik az Utcára nyílik a kocsmaajtó című örökzöld, vagy felcsengenek a jól ismert villamosnóták. Szeretném figyelmébe ajánlani azoknak, akik kicsit is érdeklődnek a magyar népi kultúra valamilyen formája iránt, az ötödik alkalommal megrendezendő folklór hetet. Egy picit másképpen, de jó hangulatban tölthettek el egy egész hetet a tanulás mellett. Lehetőségetek nyílik nótatáratok bővítésére is. Gyertek el, nem fogjátok megbánni!

Törődjünk egy picit nagyapáink örökségével, hogy a mi unokáinknak is lehessenek majd hajnalig tartó lakodalmaik!

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)