Informatikusok éjszakája

img_0639Tizenöt kutatólaboratórium nyílik meg, nemzetközi szinten elismert professzorok várják az érdeklődőket élenjáró kutatásaikkal, valamint bemutatkoznak az Erdős Pál Tehetséggondozó Programban részt vevő kutató hallgatók is a Műszaki Informatikai Karon január 28-án.

Az informatikusok éjszakája ékes bizonyítéka annak, hogy ez a terület nemcsak a számítógépekről szól. Minden, amire hasznosítható, nagymértékben szolgálja az emberiséget, a kutatók és kutatásaik emberi oldalát ismerhetik meg a programra ellátogatók január 28-án 16 órától. A matematikából, minden tudományok atyjából kiindulva érdekes logikai játékokban vehetnek részt az I épületben, hiszen az egyszerű kérdések mögött néha igen nehezen megoldható, illetve mindmáig megoldatlan problémák húzódnak meg.  Az egészségügyi informatika iránt érdeklődők is megtalálhatják számításaikat, megismerhetik az internetes táplálkozási tanácsadó rendszert, a különleges agyvizsgálati eljárások közül többek között a finger tapping (ujjdobolás) módszerét, de a Mobil Segítőtárs elnevezésű fejlesztést is, ami a vakok és gyengénlátók mindennapjait könnyíti meg. A Bio-Nanorendszerek Laboratóriumban szintén az egészség megőrzése, valamint a környezet- és élelmiszerbiztonság érdekében dolgoznak új diagnosztikai eljárások kifejlesztésén. img_7653A robotépítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket az intelligens irányító rendszerek laboratóriumában, hiszen akár mobil robotikát is tanulhatnak a Műszaki Informatikai Kar hallgatói. A színek és képek új megközelítésbe kerülnek az informatikusok éjszakáján, hiszen a látogatók megtudhatják, színtévesztők -e, a színkép felbontásáról, de az energiatakarékos fényforrásokról is hallhatnak és láthatnak érdekességeket, valamint kiderül, hogyan látják a világot a gépek. A program keretében megismerkedhetnek a szuperszámítógépek működésével, valamint mindent megtudhatnak az integrált biztonsági rendszerek működéséről is.

Az egyes kutatólaboratóriumok egy-egy állomást képeznek, a megszerzett ismereteket a junior leckekönyvbe vezethetik be a lelkes érdeklődők, melyet erre az éjszakára létrejött záróvizsga bizottság értékel és végül díszoklevéllel távozhatnak mindazok, akik ellátogatnak a Műszaki Informatikai Kar I épületébe.

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)