Interjú az új HÖK elnökkel

2020 őszén Varga Ákos került az egyetemi HÖK élére. Tudásvágya kielégíthetetlen, hiszen egy vegyészmérnöki diplomával már dicsekedhet, ami mellett éppen a Gazdaságtudományi Kar műszaki menedzser mesterképzését végzi. Karizmatikus, segítőkész, lelkes vezető, aki számára az érdekképviselet a legfontosabb.

Gólyaként mikor találkoztál először a HÖK-kel? Mi volt az első benyomásod a szervezetről és az embereiről?

Először én is a Gólyatáborban találkozhattam velük 2015 nyarán. A szervezet működésébe akkoriban nem igazán láttam bele, inkább csak elképzeléseim voltak róla mi és hogyan történhet. Az emberek viszont nagyon megnyerőek voltak számomra. Kedvesek, lelkesek, segítőkészek és főként türelmesek voltak. Nagyon szimpatikusnak találtam és tetszett az, hogy a képviselők és a szervezők egy jól összeszokott csapatként munkálkodtak együtt.

Mikor döntötted el, hogy szívesen csatlakoznál? Miként kezdődött a HÖK-ös karriered?

A döntésem 2018 januárjában született meg. Ebben a szemeszterben kerültem be az Ellenőrző Bizottsági tagok közé. Ekkor már nem voltam kollégiumi szenior, viszont minden erőmmel és időmmel azon voltam, hogy segíthessem hallgatótársaimat. Itt kezdődött minden. Ezek után felkértek a szociális ügyekért felelő referensi, majd később képviselői pozíciókra, melyeket örömmel el is vállaltam. A szociális ügyek két szegmensre bonthatóak: rendkívüli és rendszeres szociális támogatásokra. Ez röviden annyit takar, hogy ezek elbírálásával, meghatározásával, felülvizsgálatával, pályázati kiírásával foglalkoztam. Munkakörömbe tartozott még a kollégiumok felvételéhez kapcsolódó szociális alapú pontok meghatározása és azok elbírálása is. Kemény munka árán elnökhelyettesi pozíciót tölthettem be.

A PEHÖK elnökhelyettesként miket tartottál szem előtt? Milyen feladatokat láttál el?

Fontosnak tartottam az utánpótlás nevelést már akkor is, ezért amikor lehetőségem lett pozíciót váltani el is kezdtem az utódok kinevelését. Betanítottam őket, átadtam a tudásomat nekik. Hiszen nagyon fontos, hogy aki utánunk tölti be valamelyik szerepet, felkészült és jól informált lehessen.
Elnökhelyettesé választásommal új feladatköröket láthattam el. Többek között számos bizottság tagjává válhattam, amelyekben szavazati jogra tehettem szert. A PEHÖK elnök jobb kezévé váltam, rálátást és szabadabb kezet kaptam, mind a szervezeti ügyek, mind a képviselők köreiben. Ismertebbé válásom lehetővé tette a nagyobb felelősségvállalás gyakorlását. Új ajtók, kapuk nyíltak meg előttem és tudtam én még többet szeretnék, így 2020 szeptemberében beadtam pályázatomat az elnöki pozícióra.

Mit szeretsz legjobban a HÖK szervezetében? Miért szeretsz a részese lenni? Hogyan éled meg azt, hogy egy egyetemi egység szervezeti vezetője vagy?

Komolyabb emberként, főként a felelősségvállalás iránti érzés, az embereknek nyújtott segítség – még ha viszonzatlan is és egy „Köszönöm” se jár érte – vonz a leginkább engem. A magam felé irányuló bizonyítási vágy, ami főként a belső motivációból fakad, hogy „igen is képes vagyok rá.” Szeretem a csapatot és azt, hogy bennük barátokra leltem. A bizalom, az elkötelezettség meglétének tudata felettébb felvillanyoz engem. Szeretek ennek a „nagy” dolognak a részese lenni, mert új lehetőségek tárulnak elém. Növelhetem a kapcsolati tőkémet, megsokszorozhatom tudásomat. Természetesen büszkeséggel tölt el mind az, amit eddig elértem és ahova jutottam.
Úgy gondolom, minden vezetői pozíciót betöltő személyben van egy kis félelem és megfelelési kényszer. Tudom, hogy viselkedésemmel, magatartásommal példát kell mutatnom a hallgatótársaim számára. Ezért nem mondhatok ki mindig, amit azonnal gondolok, nem cselekedhetek érzelmi felindulásokból. Logikus, racionális, jól átgondolt döntéseket kell hoznom minden esetben, hiszen magát a szervezetet is rólam fogják először megítélni.

Szerinted mit adott eddig neked a HÖK és mit adtatok ti a hallgatóknak általa?

Sok mindent megtanultam, például jól beosztani az időmet, hogy legyen elég a munkámra és a magánéletemre is egyaránt. Remekül fejlődtek a kommunikációs készségeim és az előadásmódom mióta tag vagyok. Megtanultam kezelni a stresszt, a nehéz helyzeteket. Sokat köszönhetek a szervezetnek és az embereinek, amiért nagyon hálás vagyok. Remélem több hallgató is így gondolja, de szerintem nagyon sok mindenben igyekeztünk a segítségükre lenni. Amit kaptak tőlünk: iránymutatást az egyetem elkezdésében, megértést és törődést, rendezvényeket, programokat, gyors és megbízható forrású információkat. Számos lehetőséget is szoktunk kínálni hallgatóink számára, ilyenek például a nagy és ismertebb cégekhez, vállalatokhoz való gyakornoki helyekre történő toborzás.

Mik azok a dolgok, amiken változtatni szeretnél? Mik a jövőbeli terveid és céljaid, amiket szeretnél megvalósítani?

Nagyobb hangsúlyt szeretnék fordítani az utánpótlás kinevelésére minden téren a szervezetben. Szeretném, ha az, amit itt együtt felépítünk, működőképes lenne és lennének embereink, akik folytatnák és gyarapítanák, amit mi elkezdtünk. Frissülni folyton kell, hiszen ez mindennek és mindenkinek jót tesz. Szeretném, a HÖK-ről sokakban kialakult negatív képet pozitívvá formázni és megmutatni, hogy mi tényleg elszántak vagyunk az érdekképviselet iránt.
Szándékozom növelni az értelmet és a motivációt, mind szervezeten belül, mind a hallgatói körökben. Jövőbeli terveim közé sorolnám a sport népszerűsítését és a sportági kínálat szélesítését az egyetemen. Erre már vannak kisebb kezdeményezések, mint például a HÖK-ös futás. Ugyan nem vagyok nagy sportember, de rettentően tudok küzdeni és kitartó vagyok. Ezt szeretném átadni mások számára is.
A tudományok megismertetésére is szeretnék koncentrálni, gondolok itt a számos, egyetemünk vagy külső szervezetek által megrendezett versenyekre. Óriási lehetőségeket, remek nyereményeket és fantasztikus tapasztalatokat lehet nyerni velük. Azt szeretném, hogy többen érdeklődjenek irántuk.
Természetesen a kultúra is helyet kap, de úgy érzem, az szépen fejlődik az egyetemen belül. Ezen kívül széleskörű, mindenki számára elérhető, igény szerint történő tréningek tartása is kiemelt jelentőséggel bír számomra, persze a mostani helyzetre való tekintettel inkább webináriumok tartásán gondolkozom.

Fotók: Fux Marcell