Jó és gonosz küzdelme

Újra ősbemutatót tartott a Petőfi Színház! A stáb ezúttal a Tündér Míra című mesejátékot mutatta be. A darab fontos üzenetet kíván átadni: természeti kincseink megóvását. A premier szeptember 29-én volt a nagyszínpadon.

tundermira9643

Mindig aktuális témát dolgoz fel Hedry Mária darabja, hiszen környezetünk megvédését nem lehet elég korán kezdeni. Ezért is szól legfőképp a gyermekeknek ez a színes és minden értelmében csodás előadás.

A helyszín Holnemvolt ország palotája, ahol, mióta Lodovico, a gonosz varázsló (Keresztes Gábor) lett a király főminisztere, félelmetes dolgok történnek: Tündér Rózsa királyné (Dominek Anna) eltűnt, Mírát, a királylányt (Gáspár Kata) száműzték, a virágok kővé váltak.

Lodovico próbálja rávenni a királyt (Baranyi Péter), hogy a tó és folyó vizét változtassák arannyá, és így ő lenne a világ leggazdagabb királya. Cserébe csupán Tündér Míra kezét kéri. Terve megvalósul, de így a vizek mérgezettek és szennyezettek lesznek. Míra álruhában próbál küzdeni azért, hogy visszaálljon a régi rend, és az élővilág újra szép és tiszta legyen. Segítségére lesz Jankó, a halászlegény (Vecsei László), Orsolya, a dadus (Bajcsay Mária) és Tóbiás, az udvari bolond (Nyirkó István). Ezen kívül különböző állatok is útjába tévednek. Velük együtt Míra minden követ megmozgat azért, hogy sikerüljön helyreállítani a rendet.

A jó és gonosz közti küzdelem végighalad ezen a tanulságos mesén, amely eszünkbe juttathatja, milyen nagy bajban van valós élővilágunk is, és éppen ezért mennyire fontos, hogy odafigyeljünk rá. Nem szabad természetesnek venni, hogy élünk a Földön, – nyilatkozta Baranyi Péter – hiszen a bolygónk egy csoda, amit félteni kell.

tundermira9651

Tündér Míra megformálója, Gáspár Kata elmondta, hogy nagyon élvezte a próbafolyamatot, hiszen közel áll hozzá ez a szerep. Nehéz, de egyben hálás feladat gyerekdarabban játszani, hiszen figyelni kell mindvégig arra, hogy a gyerekek közel érezzék magukat az alakokhoz. – mondta.

A darab rendezője, Juhász Róza már otthonosan mozog gyermekelőadások színpadra állításában, hiszen A kis herceg és a Mirr-Murr, a kandúr után a Tündér Míra a harmadik munkája. Együtt érző, élő közönségre számítok. – nyilatkozta.

A tanulságos történet mellett csodálatos látványvilág elevenedik meg a színpadon: csodakút, sárkányok, csillogó-villogó díszletek és jelmezek, melyeket Libor Katalin jegyez. A koreográfia Sümegi Petra munkája.

A premier napján a színház emeleti társalgójában a Csalán Egyesület kiállítása is megnyílt, Tiszta Balaton címmel. A tárlat a darabhoz kapcsolódva szintén a természet megóvására hívja fel a figyelmet.

 

Fotó: Godzsa Zoárd (Petőfi Színház)