Kezdetét vette a KÜRT Zrt. kockázat-előrejelző rendszer prototípusának kifejlesztése

A KÜRT Zrt. és a Pannon Egyetem az Új Széchenyi Terv, Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretén belül a Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása tárgyú pályázati konstrukció keretében támogatást nyert az „EWS – Adat- és folyamatbányászati algoritmusokon alapuló automatizált kockázat előrejelző rendszer prototípusának fejlesztése pénzügyi intézmények számára” című projektjére.

A projekt célja egy elsősorban pénzügyi szolgáltatók számára kifejlesztendő hitelkockázat-előrejelző automatizált rendszer (Early Warning System – EWS) létrehozása, amely a finanszírozók alapvető hitelkockázat-kezelési elvárásainak figyelembevételével kerül kialakításra. Az előrejelző rendszer egyrészről átfogó szakértői megalapozással, másrészről egyetemi kutatóbázis által végzett tudományos módszertani modellezésekkel kialakított, komplex adat- és folyamatbányászati algoritmusok kidolgozásával kerül megvalósításra a Kürt Zrt. és a Pannon Egyetem konzorciumi partnersége eredményeképpen.

A projekt keretében megvalósítandó előrejelző rendszer alapvető funkcionális elvárásai: (1) a finanszírozott ügyfélre vonatkozó „teljes kép”, azaz valamennyi releváns kockázati tényező nyomon követése és aggregálása, (2) folyamatos monitoring biztosítása, (3) a bedőlési kockázat időben történő felismerése és megfelelő jelzése. Mindezek alapján lehetővé válik a hitelezők gyors és hatékony beavatkozása, amely számottevően csökkentheti a tényleges bedőlés kockázatát, illetve a hitelezői veszteséget. A megvalósítandó alkalmazás a releváns kockázati tényezőkre külön modulokat alakít ki, melyek akár önállóan is felhasználhatóak lehetnek, de azokat összekapcsolva a hitelező mindenkor teljes képet kaphat az ügyfelek kockázatról. A rendszer több szintű és több funkciójú kimeneti jelzéseivel, komplex információkkal kívánja támogatni a felhasználói döntéseket.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

KÜRT Információbiztonsági és Adatment  Zrt.