Tudomány a kocsmában: Kilépés a csend világából – Dr. Tóth Ferenc előadása

A Tudományos Diákkör keretein belül november 15-én dr. Tóth Ferenc fizikus, hallásimplantátum-specialista tartott előadást a Sport vendéglőben. A hallás tudománya az audiológia, tudtuk meg, ami a fogalom leírását nézve is nagy tudományterület.

Az előadás címe is hangzatos volt. Mi hallók el sem tudjuk képzelni, és bízzunk benne, nem is fogjuk megtapasztalni, milyen egy siket vagy egy nagyothalló élete. Szerencsére a világ már ott tart, hogy vissza lehet adni ezeknek az embereknek a hallását.

DB-9223

Dr. Tóth Ferenchez már olyan betegek kerülnek, akik egyáltalán nem vagy csak alig hallanak. Nekik adhat új életélményt az az eszköz, aminek a belső egysége, az implantátum, amelyet a fül mögött kialakított csontágyban rögzítenek, az elektródát pedig a belső fülbe ültetik be. A külső egység, a beszédprocesszor a fül mögött helyezkedik el. Ezek az úgynevezett cochlearis (cochlea: a csiga latin megnevezése) implantátumok, amelyek azon elven működnek, hogy a belső fül elektromos ingerlése hallásélményt vált ki. Az első ilyen műtétet Magyarországon a kilencvenes évek közepén végezték. A világon a legrégebb óta működő implantátum pedig több mint harminc éves. Manapság hazánkban már évente több száz sikeres beültetést hajtanak végre az ország négy városában: Budapesten, Szegeden, Pécsen és Debrecenben.

Előadónk nem a műtétet végző orvos, hanem az implantátumot helyben, a műtét alatt beprogramozó, később pedig a beteg rehabilitációját is végigkísérő személy. A saját tapasztalataival gazdagon átszőtt prezentáció bepillantást engedett abba, hogyan működik az eszköz, mitől fél egy beteg, vagy egyáltalán mennyire hallhat tisztán hozzánk képest. Beszámolóiból megtudhattuk, hogy a beültetett készüléket finomhangolni is lehet egyéni kérésnek megfelelően, de az első fél év a legnehezebb, mikor valaki hirtelen, a semmi után mindent hall. Az így hallott beszédet a hallásukat életük során elvesztők először recsegősnek, gépiesnek, vasúti hangosbemondóban elhangzotthoz hasonlónak hallják, majd idővel ez javul, tisztul. A technika itt is sokat fejlődött, az új modellek között van olyan, amit teljesen a bőr alá ültetnek, de később mindenféle extra funkciókkal bővül a tárház, ami telefon felvételétől a wifi-s kapcsolatig bármi lehet.

Fotó: Dencs Bence