LipDub: a hatalmas élmény!

Ha esetleg még nem hallottatok volna róla, a Pannon Egyetem lelkes, nem is annyira kis csapata készítette el az ország első egyetemi LipDub videóját 2010. december 5-én. A forgatás helyszíne az egyetem B épülete volt. A közel százfős társaság változatos és bolondos jelmezekben jelent meg, sokan a VEN-es karakterük mögé bújva.

Hogy mi is az a LipDub? Különleges zenei videó, amelynek lényege, hogy egyetlen vágást sem tartalmazhat, ami azért, lássuk be, nem egyszerű feladat! Hiszen ha valaki ront, elölről kell kezdeni az egész felvételt. A szereplők hangja sajnos vagy szerencsére nem hallatszik, ugyanis rávágják az eredeti zenét. Összefoglalva tehát a LipDub alátátogós egysnittes videoklip.

A két főszervezőt és ötletgazdát, Gyurácz Tamást és Pusztai Ádámot kérdeztem a videóval kapcsolatban.

– Honnan jött az ötlet?

– Az ötlet körülbelül a 2010-es VEN környékén fogalmazódott meg bennünk a megvalósítás szintjén is, Ádám korábban egy franciaországi kiruccanása során már vett részt ilyesmiben, mindkettőnkben felmerült a kérdés, hogy vajon össze tudnánk-e hozni egy ilyen dolgot a Pannonon. Az pedig, hogy itthon még egyetemi szinten nem csináltak LipDub videót, erős motiváció volt.

– Mennyi idő telt el a kezdetektől a megvalósításig?

– Abban a félévben, mikor az ötlet született, már nem nagyon volt alkalmunk rá, hogy elkezdjünk tervezgetni. Októberben szedtük elő újra a felvetést, és nekiálltunk dolgozni a koncepción. Meg kellett találni a megfelelő útvonalat, lemérni az időt, kb. másodpercre pontosan kiszámolni, hogy melyik szövegrésznél hova érünk. Ezután következhetett csak a forgatókönyv kidolgozása. Izgalmas feladat volt, és nagy kihívás, kellett hozzá az a két hónap, hogy nagyjából minden klappoljon.

– Kik vettek részt aktívan a szervezésben?

– Mihelyst kész volt az alapkoncepció, és úgy tűnt, hogy van egy normális tervünk, el kellett kezdeni a marketing részét a dolognak. Körülbelül 200 emberre lett írva a forgatókönyv, ennyi embert összeszedni egy időpontra és egy helyszínre már nem kétemberes feladat. Nagyon sokat segített Técsi Erika és Pamminger Zsuzsanna, illetve úgy általában a HÖK, de természetesen rajtuk kívül is jó pár lelkes ember segítségére számíthattunk.

– Volt-e másik alternatíva a zenére a “Kossuth utcán” mellett?

– Nem.:) A Rubber Puppet zenekar sok időt megspórolt nekünk azzal, hogy gondolkoznunk sem kellett a dalválasztáson. Terveink szerint egyébként tavasszal megpróbálnánk összehozni egy újabb LipDub videót, remélhetőleg több résztvevővel, több tapasztalattal. Itt majd a dalválasztás is egy nehezebb feladat lesz.

Ezúton is szeretnék gratulálni mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek! Ötletes, humoros, mozgalmas, igazi pannonos LipDub videót hoztatok össze!