Magyar horrorfilm: Bodom

A Bodom című film minimális költségvetéssel, alig 20 fős stábbal, állami támogatás nélkül készült egyetemünk függetlenfilmes párosa Elekes Gergő és Gallai József rendezésében. Az alkotást a veszprémi központú függetlenfilmes csapat mindössze hat nap alatt forgatta. A film forgatókönyve négy hónap alatt készült el, főszereplői Turzó Vivien, Kovács Bence, Tábori Kata és Szabó Dániel.

bodom_poster_final_hun

Az Elekes Pictures egy 2010-ben alakult függetlenfilmes társulat. Az elmúlt négy év során több rövidfilmet (köztük az I. Totál Plán Filmfesztivál különdíjas kisfilmje, a Még mindig), videoklipet és egész estés alkotást tudhatnak maguk mögött, melyeket mindig alacsony költségvetésből, ám maximális odaadással készítettek. A 2011 óta közösen alkotó Elekes Gergő – Gallai József rendezőpáros előző munkái közt a thriller, a dráma és a romantikus vígjáték zsánerei is megtalálhatóak. Főbb műveik a veszprémi Pannon Várszínház színésznőjét, Kovács Ágnes Magdolnát, Varga Gábort és Kálmánchelyi Zoltánt (uristen@menny.hu) foglalkoztató egész estés thriller, az Interjú (2013), az Egyesült Királyságban és Spanyolországban versenyző Exitus című rövidfilm (2013), 2012-ből pedig az 59. Országos Függetlenfilm Fesztivált megjárt A meg nem érintett, illetve Magyarország első egész estés mumblecore stílusú filmje, a Csendes változás. Jelen filmjükkel ismét egy újabb műfajba kóstolnak bele, mégpedig a találtkamerás horror kategóriába.

A Bodom címet viselő film alapötlete 2009-ig vezethető vissza. Akkoriban Elekes Gergő és alkotótársa, Varga Ákos (mindketten fiatal amatőrfilmesként tevékenykedve) egy pörgős, olcsón kivitelezhető, ugyanakkor valós eseményeken alapuló horrorfilm elkészítésén gondolkodtak. Központi témájuknak rövid gondolkodás után az 1960-ban, a finnországi Espoo mellett történt hármasgyilkosságot tették meg. Aztán ahogy az megannyi filmtervvel lenni szokott, az első vázlat a fiók mélyén végezte. A történet felelevenítésére csupán idén került sor: utolsó filmjük, az Interjú jószerivel az egész 2013-as év második és harmadik harmadát felemésztette. Jelen filmet elsősorban a külföldi piac felé szánják, hisz a tengerentúlon a mai napig hatalmas kultusza van ennek a műfajnak, illetve a horrornak magának. Versenyek, fesztiválok lebegnek a szemük előtt, valamint mindenképpen szeretnék filmjüket először mozikban, majd DVD forgalmazásban látni. A Bodom története szerint két médiaszakos hallgató szakdolgozata témájául választja az 1960-ban a finnországi Bodom-tónál történt bestiális gyilkosságokat. Kamerájukkal dokumentálva céljuk, hogy bemutassák és rekonstruálják, mi is történhetett ötven éve. Az éjszaka azonban nem várt borzalmakat tartogat számukra. Az utánuk maradt felvételek még több kérdést vetnek fel: egy alaposan megtervezett csalással, vagy a huszonegyedik század egyik legrejtélyesebb kriminalisztikai eseményével állunk szemben?

Az egészestés horrorfilm bemutatójára 2014 őszén kerül sor, de addig is az érdeklődők a Facebookon (facebook.com/bodomthemovie), a YouTube-on (youtube.com/user/bodomthemovie) és az IMDb-n követhetik nyomon a film részleteit, alakulását.

 

Fotó: Major Viola és Kovács Bence

Plakát: Jakab Zoltán