Maradj otthon!

Az új koronavírus (COVID-19) miatt kialakult jelenlegi helyzetben a legbiztonságosabb, amit tehetünk, ha otthon maradunk és csak akkor hagyjuk el a fészket, ha tényleg szükséges, mint például bevásárláskor, kis kedvenceink megsétáltatása esetén vagy gyógyszereink kiváltásakor. Tartsuk be a higiéniára vonatkozó szabályokat!

De mit tehetünk, hogy otthonunk kényelme és biztonsága ne változzon meg?
Négy lépés ami segíthet:

1, Készülj fel!

Sokak számára lehetőség van munkájuk elvégzésére otthon, azaz „home office” –ban tevékenykedhetnek tovább. Ehhez elengedhetetlen, hogy kialakítsunk magunknak egy dolgozó sarkot. Itt csak azon dolgok legyenek, melyekhez a munkához van szükség, így nagyobb az esélye, hogy el is végezzük feladatainkat.

2, Állíts fel napirendet!

Fontos, hogy legyenek céljaid. Tervezd meg a napod, csakúgy, mint a mindennapokban. Öltözz fel, szedd rendbe magad, még akkor is ,ha ki sem mozdulsz – jót fog tenni-. Ülj le, reggelizz a családoddal. Legyen közös napindító velük.

Azért, hogy ne unatkozz, szabj határidőket az apróbb feladatokhoz mint például: takarítás, kertrendezés.  Amint elvégezted a napi rutinod szerinti teendőidet jöhet a kikapcsolódás. Olvass, alkoss, légy kreatív!

3, Maradj egészséges!

Továbbra is igyál sok folyadékot. Rendszeresen tarts szünetet, mozogj egy kicsit –ha teheted a kertben vagy igyál egy kávét a teraszon-. Hallgass zenét, hogy oldd a feszültséget. Szedj vitaminokat, egyél zöldséget és gyümölcsöt. Moss rendszeresen kezet és fertőtleníts, amikor szükséges. Ha elmész otthonról legyen nálad maszk és kesztyű. Ezek használata segít megelőzni, hogy esetlegesen köhögéseddel, tüsszentéseddel bárkinek átadj bármit is.

4, Maradj kapcsolatban!

Ímélezések helyett telefonálj inkább, facebook üzenetek helyett videócseteljetek. Roppant egyszerű módja a kapcsolattartásnak a Skype ami kifogástalanul működik bárhonnan is hívjátok egymást. Hagyatkozz a tényekre és ne a pletykákra, feleslegesen ne gerjessz pánikot. Beszélgessetek úgy, mint máskor is.