Mémeled-e?

Nem is gondolnánk, hogy a mémek egy több évtizedes tudományág szerves részei.

A kifejezés Richard Dawkins –tól származik, amit a miméma (utánzás) szóból alkotott. Maga a mém kulturális jelenség, mikor egy elmélet vagy szokás emberről emberre vagy népcsoportról népcsoportra terjed. Ez magába foglalja a különböző teológiák, viccek, divatok, slágerek, vallások terjedését is. A leghétköznapibb példa egy dal terjedése. Tegyük fel, annak ellenére, hogy valamelyik zenei irányzat elkötelezett híve vagy, veled is előfordult már, hogy egy kis idegesítő dallam úgy beleférkőzött a fejedbe, hogy komoly zeneterápia kellet annak elfelejtéséhez. Sőt, lehet, dúdolod is egésznap embertársaid legkisebb örömére, így még az ő fejükben is megmarad, és mire észbe kapunk, mindenki tudja ki az a Justin Bieber.

mem_3

Eme kulturális jelenségnek és a modern technológia csodájának köszönhetően jött létre mindennapjaink szerves része, az internetes mém. Ez olyan digitális fájl vagy hiperhivatkozás, ami egy közösségi oldalon, blogon, e-mailen vagy IM programon keresztül terjed. Leggyakoribb típusa véletlen hírnévnek köszönhető. Ilyenkor egy ember, állat, zenei vagy  kínos video válik híressé vagy épp hírhedté. Jelenleg ez a formája a legismertebb, hisz ki ne ismerné a Chuck Norris-os, Balotellis vagy épp Grumpy Cat-es mémeket, vagy épp ne tudná, mi az a Gangnam Style vagy a Harlem Shake.

mem_4

Manapság a Hungaromém is hőskorát éli. Az alap koncepció, hogy már ismert mémekre helyeznek bajuszt és magyaros, néha erőltetett tájszólásos poént. Mindenki örömére a pixelbetyárok különböző Facebook és Tumblr oldalakon közzé is teszik ezeket.

mem_6

Csizmadia Anna
Fotó: internet