Mit, hol, mennyiért?

Túl hosszú volt a nyár és kiéheztél egy kis kultúrára? Nem kell messzire menned, hogy megtaláld, hiszen temérdek olyan hely van Veszprémben is, ahol szinte már nevetséges árakon, de széles mosollyal invitálják az egyetemi hallgatót egy kis nézelődésre, gyönyörködésre, csodálkozásra, vagy akár szórakozásra. Ebben a hónapban körülnéztünk néhány helyi múzeumban, és azt kell mondanom, megérte!

01_DSC_0784 V kk

Az első és talán legkézenfekvőbb ilyen intézmény a város legnagyobb múzeuma, ahol a diákjegy mindössze 300 Ft-ba kerül. Az állandó kiállítás mellett jelenleg két időszaki kiállítás is megtekinthető „Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből” és „Ácsolt fatornyok – védelmező templomok – erdélyi műveltség” címmel.
Amennyiben halmoznád az élvezeteket és érdekel az, hogy hogyan éltek, milyen eszközöket használtak néhány évszázaddal ezelőtt, és a múzeumlátogatás után körülnéznél még egy kisnemesi lakóház mintájára épült és berendezett házikóban is, nem kell messzire menned, hiszen a múzeum épületének közvetlen szomszédságában épp van egy ilyen. A belépőjegy itt is 300 Ft, azonban lehetőség van kombinált jegy vásárlására is, ebben az esetben összesen 550 Ft-ot kell fizetned a kiállítások megtekintéséért.

02_DSC_1941 V kk

Ha szeretnél kissé messzebb sétálni az egyetemtől, akkor érdemes megnézned a Tűztornyot és a közvetlenül mellette található kaput. Remélem, mondanom sem kell, hogy előbbiből káprázatos kilátás nyílik az Óváros térre, a várra, város többi részére és környékére, utóbbiban pedig világháborús kiállítást találsz. A toronyba 300 Ft a diákjegy, a közvetlenül mellette található kiállítóhelyre pedig 400. Természetesen itt is létezik kombinált jegy, amely csak 500 Ft-ba kerül.
A várban találhatsz további érdekességeket is. Az egyik a székesegyházzal majdnem szemben található turisztikai központ, ahol temérdek érdekességet, különlegességet tekinthetsz meg, például hegedűkészítő látványműhelyt, korhűen berendezett szobákat, időszaki kiállításokat (jelenleg: Arsa Sacra – Sacra Liturgica), interaktív programokat. A belépődíj itt sem drága a diákok számára, hiszen mindössze 600 Ft-ba kerül.
Ha szeretnél egy kicsit eltávolodni Veszprémtől, jó úti cél lehet a Várpalotán található kastély, ahol állandó kiállításként a trianoni eseményeknek állítottak emlékhelyet, de természetesen emellett mindig vannak kisebb időszakos kiállítások is. Itt 600 Ft-ot kell fizetned egy diák belépőjegyért cserébe.

04_DSC_6301 V K

Remélem, hogy kedvet kaptál egy hétvégi kulturális programhoz így a félév elején, a fentiek mellett azonban ne felejtsd el, hogy egyetemünk Közművelődési Titkársága is sok különböző kiállítást szokott rendezni a félév során. Ezek ingyenesek, érdekesek, közel vannak, általában a B épületben kapnak helyet és alkalmasak akár arra is, hogy hasznosan töltsd el az idődet két előadás között.

Strack Flórián

fotók: Domján Attila