Murphyológia

Káromkodhatunk, nevezhetjük a sors iróniájának, a problémás helyzetekben azonban leggyakrabban Murphy törvényei jutnak eszünkbe. Talán ezzel is magyarázható, hogy minden háztartás polcán ott lapul egy gyűrött, agyonolvasott könyv, amelyhez évről évre visszatérünk. De ki is volt valójában Murphy? A törvényeket Edward A. Murphy kapitányról (1918–1990) nevezték el, aki 1948/49 között az Edwards Légierőbázison dolgozott mint kutató mérnök. Kutatási területe az Air Force Project MX981 projekten belül folyt: mekkora hirtelen bekövetkezett sebességcsökkenést bír ki egy ember egy becsapódáskor. Egyszer, amikor egy jelátalakítót rosszul kötöttek be, a felelős technikusnak a következőket mondta: ha van bármilyen mód arra, hogy valamit helytelenül állítson be, azt úgy is fogja tenni. A projektvezetőnek volt egy törvénylistája, amihez hozzáadta ezt is, Murphy törvénye néven. Kevéssel az után, hogy sikeresen véghezvitték a kísérletet, 40 G-s sebességről lassítottak le, a tesztalany sajtókonferenciát tartott. Azt mondta, hogy a projekt biztonságos véghezviteléhez szükséges volt a Murphy törvényébe vetett szilárd hit. A repülőgépgyártók felkapták és gyakorta használták az elkövetkező reklámkampányukban, idővel már sok újságcikkben és hírben szerepelt. Megszületett Murphy törvénye. Napjainkra már olyannyira népszerűvé vált, hogy más szerzők az „alaptételből” kiindulva különböző korosztályokat és rétegeket céloztak meg és „találtak el” (szülők, diákok, vállalkozók, asszonyok… stb.).

Az Ig Nobelt – ami az ignoble, magyarul alantas szóval való játékból fakad – évente adományozza a Haszontalan Kutatások Évkönyve, valamint a Harvard és a Radcliffe Egyetem, „elismerendő azokat a vívmányokat, amiket nem lehet, vagy nem szabad megismételni”. 2003-ban a mérnöki tudományok terén a díj az elhunyt Edward Murphy kapitányé lett, megosztva a szintén légierőnél szolgált John Paul Stapp doktorral és George Nicholsszal, akik 1949-ben felállították Murphy törvényét, azaz ha valami elromolhat, az el is romlik. Az elismerést Murphy fia vette át.

Kedvenc eredeti törvényeim közül szemezgettem nektek néhányat: Mosolyogj! A holnap rosszabb lesz a mánál. Ha már nem romolhatnak tovább a dolgok, akkor is tovább romlanak. Ha bármilyen számításba hiba csúszhat, be is fog csúszni. Ha valamit olyan érthetően magyarázol el, hogy senki sem értheti félre, valaki biztosan félreérti. Működésképtelen elképzelése mindenkinek van.

Ha idegesek vagyunk, inkább emlegessük őt, mint mást…

László Eszter