Ne menj TDK-ra, ha…

…azt hiszed, hogy mindenkinél jobb és okosabb vagy, nem szeretnél tanulni és elismerésre szert tenni, nem szeretnél ösztöndíjakat elnyerni, nem szeretnél felejthetetlen élményeket szerezni. Továbbá, ha nem szeretnéd kipróbálni magad egy olyan környezetben, ahol méltó ellenfelek és egészséges versengés vár. Ha a felsoroltakat igaznak tartod magadra, kérlek, ne vegyél részt Tudományos Diákköri Konferencián. Vagy mégis? Várjunk csak egy picit…

IMG_20191029_102129

Először is érdemes tisztázni, hogy mi a fene pontosan az a Tudományos Diákköri Konferencia. Szemüveges, pattanásos arcú, életük minden percét a tanulásnak és a tudománynak szentelő ifjú tudóspalánták elvont hangulatú gyűjtőrendezvénye talán? Nem, dehogyis, a legkevésbé sem!

A TDK egy olyan rendezvény, illetve rendezvénysorozat, ahol bárki, legyen akár alap-, vagy mesterszakos, kicsi, vagy nagy, fekete, vagy szőke hajú, kipróbálhatja magát. A részvételhez mindenképp szükséged lesz egy lelkes témavezetőre, egy maroknyi bátorsággal fűszerezett önbizalomra, egy Téged érdeklő témára, valamint egy, a Tőled telhető legjobb minőségben megírt TDK dolgozatra. Hogy milyen egy TDK dolgozat? Valójában a szakdolgozathoz tudnám leginkább hasonlítani. Bizonyos esetekben akár szó szerint meg is egyezhet azzal, de alapvetően lehet annál némileg egyszerűbb, rövidebb, kevésbé részletes is.

Amikor az Egyetemünk újság főszerkesztője megkért, hogy készítsek egy TDK-ról szóló cikket, azt mondta, írjam meg, hogyan TDK-zz. Tévéreklámokat megszégyenítően széles és magabiztos mosoly kíséretében mondtam igent, hiszen erre a kérdésre borzasztó egyszerű a válasz: bárhogyan, akárhogyan, csak menj. Hogy miért? Azért, mert megéri, azért, mert jó, mert sokat tanulhatsz belőle, mert sikerélményed lehet, mert kitűnhetsz a hallgatótársaid közül, mert azon dolgozhatsz, ami valóban érdekel, megvetheted a lábad a tudományos világban, és mert nagyon sok pénzt kereshetsz vele.

Ha félsz attól, hogy nem vagy elég jó ahhoz, hogy Tudományos Diákköri Konferencián vegyél részt, akkor menj el egyre nézőként és győződj meg arról, hogy hozzád tökéletesen hasonló hallgatók vesznek részt, tartanak prezentációkat ezeken a rendezvényeken. A TDK dolgozat megírása során sok új dolgot megtanulhatsz, köztük szakmai ismereteket is, kapcsolati hálót építhetsz és tapasztalatokat gyűjthetsz. A leadott dolgozatodat független, szakmailag elismert személyek bírálják majd el, a szóbeli prezentáción pedig korrekt zsűri pontozza majd a munkádat. Fontos, hogy ne a győzelemért, ne a helyezésért, ne a későbbi potenciális ösztöndíjlehetőségekért csináld. Inkább önmagadért és azért, mert érdekel a téma, amit magadnak választottál. Csak így lehetsz igazán sikeres, máskülönben nincs esélyed. Óva intelek attól, hogy elbízd magad, ne gondold, hogy Te vagy a legjobb, mert még ha csak egy kicsivel is, mindig, mindenkitől van jobb. A tudományos sikereken túl a részvétel és az esetlegesen elért helyezést számos ösztöndíjlehetőséget nyit meg előtted és egyben segítséget nyújt abban, hogy elnyerd a különféle pályázati pénzeket.

IMG_20191029_102352

A TDK intézményi, vagy kari fordulóján (ITDK, vagy KTDK) elért siker (helyezés) is édes, de azt követően tovább juthatsz az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK), melyet minden második évben szervez meg Magyarország valamely felsőoktatási intézménye. Amikor itt különdíjat, vagy helyezést érsz el, az különösen jó érzés, ajánlom, hogy próbáld ki és legyen benne részed. Ha netán első helyen végeznél, hirtelen további lehetőségeid adódnak majd, hiszen Pro Scientia Aranyéremre pályázhatsz. Most azt mondod, hogy mindez lehetetlen számodra? Tévedsz! Próbáld ki magad, mert ismerek olyanokat, közülük egyet egészen közelről is, akik ugyanezt gondolták, most pedig épp egy ilyen aranyérem porosodik a szobájukban a polcon. Ha nem hiszed, járj utána, jelentkezz TDK-ra.

Fotók: Strack Flórián