Online lelki tanácsadás az egyetemen

Az egyetemen eddig is volt lehetőség lelki tanácsadásra mindazon tanulók számára, akik szerettek volna beszélni aggodalmaiktól, félelmeikről, nehézségeikről egy szakemberrel. A vírus alatt továbbra lehet segítséget kérni, természetesen online formában, hiszen most az elszigeteltség okozta új helyzet újabb akadályokat, gondokat szülhet, melyek nehezíthetik a tanulmányok előmenetelét.

Szobi Évával, a Pannon Egyetem mentálhigiéniás szakemberével és Makai Réka klinikai szakpszichológussal beszélgettem a tanácsadásról és annak online megvalósulásáról az egyetemen. Őket és az egyetemen dolgozó további szakembergárdát, akik ezt a tanácsadást nyújtják, az Ép Lélek Egyesület fogja össze és biztosítja az egyetemnek.

Mit jelent a lelki tanácsadás?

Az egyetemen tanuló, úgynevezett krízishelyzetben1 (tanulási nehézségben, párkapcsolati problémában) lévő hallgatóknak való segítségnyújtást jelenti konzultációk formájában, ahol megnyílhatnak, beszélhetnek a lelki gondjaikról egy szakember segítségével.

Milyen témákban lehet segítséget kérni?

Bármilyen témában jöhetnek hozzánk a hallgatók vagy a doktoranduszok. A párkapcsolati akadályoktól kezdve a tanulási nehézségeken keresztül a családban felmerülő gondokig bármivel kapcsolatban igyekszünk segítséget nyújtani, sőt az iskolától független magánéleti bajokkal is fordulhatnak hozzánk.

A vírus okozta helyzetben átalakultak a nehézségek okai, vagy ugyanazokkal az akadályokkal keresik meg Önöket, mint a vírus előtt?

Észrevehető, hogy a vírus alatt háttérbe szorultak a párkapcsolati bajok és megnőttek a járulékos gondok, mint például az elmagányosodás, az útkeresés, -ki vagyok? mit csinálok most? hová tartok? – vagy a „még mindig az egyetemen vagyok” érzése. Nagyon sokan hazaköltöztek a kollégiumokból. Nekik önálló életük volt Veszprémben, de a szülői házba való visszatéréssel újra belekerültek a gyerekszerepbe és megint szembesülnek az önállóságuk elvesztésével és a hallgatótársaik hiányával. Kérdéseket szül még az otthoni magánszféra hiánya és az ebből származó problémák összeegyeztetése a szülőkkel.

Hogyan zajlik a lelki tanácsadás az egyetemen?

Aki szeretne részt venni egy tanácsadáson, ami egyébként teljesen ingyenes, regisztrálnia kell a sas_bizottsag@almos.uni-pannon.hu e-mail címen. Ezt követően felvesszük a kapcsolatot a hallgatóval, aki felkerül a listára és megbeszélünk egy időpontot. Általában offline módon az E épületben van egy szobánk, ahol meg tudjuk teremteni a bizalmas légkört. A tanórák 50 percesek, általában heti egyszer zajlanak, de ez további egyeztetés kérdése. A hallgató helyzetétől függően 4 tanácskozás az alap, ahol a személyes gond okát keressük, súlyosabb esetben maximum 8-10 alkalommal beszélgetünk. Azt tudni kell, hogy ezek nem kezelések, mi csak kísérjük a hallgatókat és rávezetjük a baj fókuszára, amit ő talál meg magában. Segítségként ott vagyunk, vezetjük őket. Ha látjuk, hogy nagyobb a gond, akkor az eset súlyosságától függően tovább irányítjuk a klienst a megfelelő helyre, esetleg pszichiátert javasolunk.

Jelenleg online formában zajlanak a tanácsadások. Hogyan kell elképzelni a konzultáció menetét ebben az esetben?

Novemberig lehetett személyesen tanácskozni, most már csak online. A jelentkezés menete ugyanaz, a tanuló beregisztrál az e-mail címen, mi felkeressük, egyeztetünk vele időpontot és Skypeon, vagy azon a felületen, ami a hallgatónak egyszerűbb, beszélgetünk online. Fontos, hogy a kamera be legyen kapcsolva, hiszen csak így láthatjuk a diákot a beszélgetés során.

Az online formának is megvannak az előnyei és a hátrányai. El tudná mondani, hogy mik ezek pontosan?

Az előnye, hogy látjuk, hogy így is tud működni. A vírus alatt sok minden átalakul, így mi is online folytattuk a tanácsadást. Úgy gondolom ez nem áll messze ettől a korosztálytól, hiszen a számítógép fontos része az életüknek, elfogadott a világban, sőt rugalmasabb is az online forma. A nehézségek ellenére így is kialakítható a bizalmi légkör. Ezért is nagyon fontos a bekapcsolt kamera, hiszen a pszichológiai munka fontos része, hogy a gesztusokból, a mimikából, rezdülésekből lássuk a valódi személyiséget. Természetesen jobban preferált a személyes kapcsolat, hiszen a metakommunikáció nehezebben jön át a monitoron keresztül és a bizalmat is kicsit nehezebb kialakítani. Azonban szerencsére ez sok esetben sikerül.

1 A krízis külső és belső események hatására kialakult kritikus állapot, amelyben a lelki egyensúly felborul.

Fotók: Szobi Éva, pixabay.com