Országos Műszaki Főiskolai Sportnapok

1970-ben a Dunaújvárosi Főiskola kezdeményezésére elindított sporttalálkozó túlélt számos olyan társadalmi, rendszerbeli változást, amelynek a hasonló gyökerekkel rendelkező rendezvények áldozatul esetek. Így ma a Műszaki Felsőoktatási Sportnapok egyedülálló múlttal és hagyományokkal rendelkező eseménye a felsőoktatás sportjának.

13_MuszakiFelsooktatasiSportnapok_020

Ehhez a versenysorozathoz négy éve csatlakozott a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézete. Megtiszteltetés számunkra, hogy 2013. október 28-29.-n rendezői lehettünk a sorozatban 44. Műszaki Felsőoktatási Sportnapoknak. Ismerve verseny létrehozóinak és gondozóinak értékítéletét, érdem eme sportverseny rendezőjének lenni. Ennek tudatában sikerült a résztvevők megelégedésére jó színvonalú, sportszerű, de mindenekelőtt vendégszerető házigazdaként bemutatkoznunk.

A versenyek a következő sportágakban zajlottak: asztalitenisz, kézilabda, kispályás labdarúgás, női és férfi kosárlabda valamint sakk. A versenykiírás alapján egyetemenként közel 70 hallgató oktató, edző, sportszervező és vezető képviselte a műszaki karokkal rendelkező felsőoktatási intézményeket. Vendégeink körében köszönthettük a Dunaújvárosi Főiskola, Kecskeméti Főiskola, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudomány Egyetem és a Széchenyi Egyetem különítményeit. A házigazda csapataival együtt ez 400 fős sportolói és segítői létszámot jelent.

13_MuszakiFelsooktatasiSportnapok_072

A versenyek a Testnevelési és Sport Intézet, a Stadion, a Központi Tornacsarnok, valamint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság létesítményeiben folytak. A mérkőzések sportszerűek, izgalmasak és sok esetben kiemelkedő színvonalúak voltak. Ebben a megmérettetésben az összesített pontverseny győztese egy évre elnyeri a legjobb felsőoktatási intézménynek járó vándorserleget, amit a győriek őriztek eddig és hoztak magukkal.

A nemes versenyben a Pannon Egyetem hallgatói az elmúlt 4 év legjobb eredményét elérve 3. helyen végeztek az összesített pontversenyben, megnyerve a férfi kézilabda versenyt, valamint elhódítva bronzérmet a sakk és női kosárlabda sportágakban. A Széchenyi István Egyetem „csak” megmutatni hozta a vándorserleget, mivel nagy riválisával, az Óbudai Egyetemmel szemben – kis különbséggel ugyan, de – ismét győzedelmeskedett.

2014.-ben Győr ad otthont a jubileumi, 45. rendezvénynek, ahol minőségi sportolóinkkal szeretnénk még jobb eredményeket elérni az ideinél.

Edvy László
Fotók: Domján Attila