És az Oscar-t kapja…

Idén is elérkeztünk azon neves eseményhez, az ami az egész világ filmiparát lázban tartja. Természetesen mindenki megjelent, akinek ott kellett lenni, vagy épp ő úgy gondolta, ott kell lennie. De vajon ki távozott üres kézzel és kinyerte el a megbecsülést hozó aranyszobrocskát?

85. alkalommal vonult végig a vörös szőnyegen a filmszakma, annak reményében, hogy idén őket ítéli a legjobbnak a Filmművészeti- és Tudományos Akadémia. Idén kivételesen, szokatlanul izgatottan vártuk mi is, hisz volt jó pár kategória, ahol nem volt tuti befutó. Az gála házigazdája idén Seth MacFarlane, a Family Guy atyja volt, kellemes baritonjával. A sorozatból ismert frenetikus humorát nem villogtatta igazán, bár meg kell valljuk nem is igazán passzolt volna a nívóhoz.

Először a legjobb férfi mellékszereplő díja került átadásra, amit Christopher Waltz nyert ,nem meglepőmódon, a Django elszabadul-ban nyújtott alakításáért. Ezt követte a legjobb animációs rövidfilm kategóriája, amit a Paperman nyert. A film nem mellesleg a rendező első jelelőse, és az első munkája.Ügyes!

A következő kategória az animációs film volt, ahol hiába szurkolhattunk olyan esélyeseknek, mint Tim Burton Frankenweeinie-je, elvitte a díjat a a Pixar Merida, a bátor-ja.

A legjobb operatőr díját Claudio Miranda kapta a Pí életéért. Megérdemelte, a film egyetlen előnye a kép világa volt. Majd pedig a film elnyerte aa második díját is mégpedig a legjobb vizuális effekt kategóriájában. Ezt követően az Anna Kareinina Jacqueline Durran-ja kapta a legjobb sminkesnek járó díjat. A legjobb sminkek és maszkok a Nyomorultak-ban voltak, a legjobb dokumentum film a Searching for Sugar Man lett,legjobb külföldi filmnek pedig a Szerelem című francia dráma lett. A legjobb hangkeverés a nyomorultakban volt, ám a legjobb hangvágás díját osztottan kapta a Dark Thirty és a Skyfall.

És egy ilyen után el is érkeztünk a tuti kategóriákhoz, mint a legjobb női mellékszereplő, amit Anne Hatheway vihetett haza a Nyomorultakban tett alakításáért. Látvány szempontjából a Lincoln nyűgözte le a az Akadémiát, zene szempontjából pedig a Pí élete. A legjobb betétdal címét pedig Adele Skyfall című dala nyerte, mindnyájunk várakozásainak eleget téve ezzel. Az adaptált forgatókönyveknél az Argo nyert, míg az eredetieknél Tarantino begyűjthette a második, rég megérdemelt díját. A legjobb rendezés díját hihetetlen módon a Pí élete nyerte, szegény Spielberg szobor nélkül maradt. Legjobb színésznőnek a bájos Jennifer Lawrencet ítélték. Ezt követte a legjobb férfi szereplő díja amit Daniel Day Louis nyert, nem meglepőmódon, a Lincolnban megformált amerikai elnök karakteréért. Meg kell említenünk, ő az egyetlen, aki háromszor nyert Oscart, ugyanabban a kategóriában.

Legjobb film kategóriában Jack Nicholson adta át a díjat, ahol Ben Affleck Az Argo akciója nyert. Afflecket nem jelölték a legjobb rendező címére, ezért volt kétes a győzelme. Ezt a „ malőrjét” az Akadémiának MacFarlane szóval is tette, és hát valljuk be, ki ne értene vele egyet? Arra, hogy a legjobb film rendezőjét nem jelölik külön a legjobb rendező díjára összesen háromszor volt precedens az Orscar történetében, legutoljára 1990-ben a Miss Dasy sofőrje című film esetében.

Idén fordulatos gálát követhettünk nyomon, ami Seth MacFarlane konferálása kifejezetten szórakoztatóvá is tett. Bár meg kell vallani, ritka giccsesre sikerült az idei színpad, és érthetetlen a lelkesedés a Pí életért. Mindettől függetlenül, kérjük az új filmeket, és találkozunk jövőre ugyanitt!

Csizmadia Anna