Pannon KözTér és ami mögötte van – interjú dr. Kővári Edittel

Tudom, tudom, az egyetemre mindenki csak azért jár, hogy sokat tanuljon… De ha esetleg szeretnél egy kicsit kikapcsolódni, akkor melegen (mármint tényleg melegen, van fűtés) ajánlom meglátogatni az E épületet. Szeptember 30-án megnyílt a Pannon KözTér. De mi ez, és mit lehet ott csinálni? Ezzel az interjúval remélhetőleg választ kaptok ezekre a kérdésekre.

Miért jött létre a KözTér, és hogyan kapcsolódik az EKF-hez?

A Pannon KözTér, ahogy az elnevezése is mutatja, egy közösségi tér. Ez a projekt két szálon futott: egyrészt Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, tehát mindenképpen szerettek volna ők is közösségi helyeket kialakítani, másrészt az Egyetemnek ez a helyszín, az E épület, mindig egy közösségi tér volt. Itt van a HÖK is, de inkább tanulásra, melegedésre, ha lehet így mondani, vagy önszerveződő csoportok részére alakult ki. Végül ez a kettő összeért. Szerettünk volna egy olyan helyet kialakítani, ami több generációt, de főleg a fiatalokat szólítja meg. Olyan közösségi programokat létrehozni, ami a magas kultúrát más köntösbe helyezi, illetve csupán olyan tevékenységeknek a központja lenni, aminek helyet tud adni ez az épület.

Milyen programok voltak eddig, és mik várhatóak még?

Októberben már 21 rendezvényünk volt, novemberre 15, decemberre pedig 5 van betervezve. Reméljük, hogy ezeket meg is tudjuk tartani. A rendezvények egyébként nagyon sokszínűek. Minden hónap második szerdáján társasjáték estet tartunk. Elindult egy Generációs híd nevű együttgondolkodás a különböző generációk képviselőivel és majd erre épülő programsorozattal. A Toxikoma című film kapcsán volt egy kerekasztal-beszélgetés a film egyik főszereplőjével, de olyan társadalmi kérdésekre keressük majd a válaszokat a közönséggel, ami érdekelheti őket. Vannak nemzetközi rendezvényeink, ami főleg a Pannon Egyetemen és a városban élő nemzetközi hallgatókat, munkavállalókat érinti. Itt különböző kultúrák bemutatása történik. Ezen kívül, az Ők is köztünk élnek egy az itt élő külföldiek és az ő párjaik bemutatásáról szól, ami szintén nagyon izgalmas. A CoolLaunch hallgatói önkéntes szervezetünk két-három hetente itt tartja a közgyűléseit és bizonyos rendezvényeiket. Ilyen lesz például az Unifesten a nemzetközi táncest november 22-én. Ehhez a fesztiválhoz úgy is kapcsolódunk, hogy a versenyen nyertes zenészeknek, szavalóknak, prózamondóknak helyet biztosítunk fellépésre. Észak és Dél összecsap borkóstolót is az önkéntesek szervezik november 11-ére. Ezen kívül a Gazdaságtudományi Kar szervezi a SIKKedd rendezvénysorozatot, ami egy inkubációs központ létrehozása előtt áll. Ennek célja, hogy az itt Veszprémben élő, már sikeres emberek bemutassák, hogyan építették fel vállalkozásukat. De szeretnénk lazább programokat is szervezni a jövőben, például karaoke esteket vagy kisebb koncerteket, csocsóversenyt…

Van lehetőség arra, hogy ha egy hallgatónak van valami ötlete, azt veletek és a CoolLaunch-csal együtt megvalósítsa?

Persze, például a bor és vers ötlete, ami november 11-én lesz, egy CoolLaunch-os önkéntestől jött. A rendezvény címe Észak és Dél összecsap, ezért most az északi partról hoznak egy pincészettől borokat, aztán majd lesz a déliről is. Mindezt kulturális köntösben, így a borok bemutatása és kóstolása közben mindig felolvas majd egy önkéntes egy verset. Tehát ezt ők hozták be, és mindig nyitottak vagyunk ilyenekre. Több mint 600 hallgatói felmérés született a gólyatáborban elsőévesek és másodévesek körében. Ebből pedig olyan rendezvények jöttek ki, amiket mondtam, hogy legyen azért csocsó bajnokság meg hát ezek a lazább események. Mi ennek nem akarunk gátat szabni, viszont azt tudni kell, hogy a KözTérben dohányozni és szeszes italt fogyasztani tilos. Maga a műfüves közösségi tér pici, 30-40 embert bír el, illetve van két kisebb termünk, ahol pedig 20-30 ember fér el. Tehát inkább olyan előkészítő rendezvényekre gondolunk, ami esetleg máshol folytatódik. Mondok egy példát. A nemzetközi esten itt voltak legalább 50-60-an nemzetközi és magyar hallgatók. Bemutatták az országukat, népviseletüket, táncaikat és ünnepeiket, utána pedig folytatták a Magisterben. Hasonlóképpen lesz a borkóstoló is. Mivel itt limitált a borkóstolás, tehát nem borivásról van szó, ezért az önkéntesek rászerveztek egy pub túrát. Így kell elképzelni, hogy kiindulópontja vagy utórezgése lehet egy- egy rendezvénynek.

Magával a KözTérrel az EKF-en túl 2023 utáni hosszabb távú tervek, célkitűzések vannak?

Igen, amit még talán elfelejtettem mondani, az egyik cél a közösségépítés, közösségteremtés, a másik pedig az EKF-hez kapcsolódik. A hozzájuk benyújtott, nyert pályázatok képviselőinek használat ijoguk van a projektteremhez. Ezek a pályázatok nemcsak ’23-ig tartanak, a nevük is az, hogy ’beyond’, tehát azon túl. Az a cél, hogy ez a hely mindig egy közösségi tér maradjon, ha már nincs EKF, akkor az egyetemen. Illetve az is, hogy az egyetemet a várossal összekösse. Ez nem EKF-es dolog, ezt mindig is szerettük volna. 2024-ben Európa Ifjúsági Fővárost választanak, erre Veszprém is beadta a pályázatát és november 18-án fog kiderülni, hogy nyertünk-e. Nagyon sok tervünk van már most, ha nem is nyerünk, ez közösségi tér marad. Ide még bekapcsolnám, hogy a hátsó kampusz része, ahol most a parkoló van, ott leomlanak a falak és egy zöld terület lesz kialakítva ’23 közepére. Azt képzeljük el, hogy tényleg beolvad vagy egyfajta folytatása lesz a városnak a Pannon Egyetem és a KözTér is be tud kapcsolódni ebbe.

Hogyan fogja összekapcsolni a KözTér az egyetemet a várossal?

Beszéltem már erről a generációs hídról, amit úgy kell elképzelni, hogy a nyugdíjas kluboktól kezdve a DÖK-elnökségig (középiskolás diákönkormányzat) bezárólag jöttek el és egyeztettük az igényeket, amik persze nagyon szerteágazóak voltak. Két vonalon indultunk el. Az egyik a sport iránya, a másik pedig a beszélgetések, tehát egy témát hogyan tudunk többféleképpen megközelíteni. Például, hogy egy fiatalnak vagy egy idős embernek mit jelent a szabadság. Kitűztük még célul, hogy olyan alkotások szülessenek, amik megmutatják, hogy egy témát különböző alkotók profik vagy amatőrök, hogy látják a különböző generációkban. December elején lesz a megbeszélésünk, hogy milyen programokat képzelünk még el, de nyitott, tehát még egyszer hangsúlyozom, hogy ha valaki bekopogtat és mond egy ötletet (persze kell, hogy legyen valamilyen kulturális vagy közösségépítő töltete), akkor együtt kitaláljuk, hogyan tudjuk megvalósítani. Mi, amit tudunk adni, az a helyszín, programszervezés, marketing. Ezzel kapcsolatban egyébként fontos, hogy van már honlapunk, az ekfpontok.hu, ahol a KözTér fülön vagyunk megtalálhatóak, és van facebook oldalunk is, ott nagyon gyorsan frissülnek a programok, és leírások is vannak hozzájuk.

Györffy Anikó

Fotók: Szabó László