Sportolás mindenek felett

Ebben a félévben a Testnevelési és Sport Intézetben bővült a fitnesz paletta. A mozgás fontosságáról és az új fitneszedzésekről Vilics Andrea sportoktatót kérdeztük!

– Véleményed szerint miért fontos az aktív sportolás?

– Erre a kérdésre az számomra egyik legkedvesebb Szent- Györgyi Albert idézettel kezdeném a választ:
A sport nem csak testnevelés, hanem a lélek egyik legerőteljesebb nevelőeszköze! A sport a test útján nyitja meg a lelket!” –  Én úgy gondolom, hogy ebben a két mondatban benne van minden, amit nevezzünk, mondjuk a testmozgás másodlagos hatásának. Ha edzel, meg tanulsz küzdeni. Akaraterőt, kitartást, elszántságot tanulsz. Harcossá válsz az életben is, és tudod miért? Mert amíg az, hogy például a konditeremben mindig csak eggyel többször nyomod ki azt a bizonyos súlyt, vagy minden alkalommal csak 1 kilóval emeled, valóban kevésnek tűnhet, de közben mi történik? Megtanulod, hogy hogy juss el a csúcsra. Lépésről, lépésre: koncentráltan, következetesen, kitartóan. Ugyanígy van az életben is! A sport, az életre nevel! Vagy ha eldöntötted, hogy le szeretnél fogyni: pontosan tudod, hogy ez hosszú hónapok kemény munkája lesz, mert minden nap edzened kell, és teljesen át kell alakítanod az étkezésed! Minden nap! És mindezt úgy, hogy ha feladod, elbuktál mindent, amit az azt megelőző pár hónapban elértél! És mintha az életben is pont ez történne, nemde? Hiába dolgozol a munkahelyeden valami brutálisan jó projekten, ha nem tartasz ki, és nem viszed végig, hanem feladod, olyan, mintha semmit sem csináltál volna!
Szerintem ezer meg ezer példát tudnék még hozni, de talán ez a kettő is elég jól megmagyarázza, hogy mit értünk másodlagos hatás alatt- bár, kinek, mi? Számomra talán a lelki, pszichés megerősödés fontosabb tényező, mint a fizikai állapotunk fejlesztése, vagy szinten tartása.

– Milyen új sportolási lehetőségekkel bővült a kínálat a Testnevelési és Sport Intézetben?
– Idén új sportágakkal nem egészült ki a kínálat, viszont a fitnesz paletta színesebb lett: Balance, Kangoo, Verseny aerobic, Hastánc, Dance step, Fight training.

– Milyen új, általad tartott, edzéseken vehetnek részt mozogni vágyó hallgatók? Miben másak a dance aerobik-hoz képest?
– Ebben a félévben két új órát indítottam el a Testnevelés Tanszéken. Mindkettő abban különbözik a már jól ismert dance edzésektől, hogy ezekre az órákra csak 25-25 hallgatót engedek be, és egyenként, mindenkire tudok figyelni. Megígértem nekik, hogy ha rendszeresen járnak, félév végére G.I. Jane-eket csinálok belőlük! Ezek az órák sem egymásra épülő tananyagúak, tehát bárki, bármikor csatlakozhat a csapathoz! Egyik ilyen új irányzat, a dance aerobic alapjaira épülő, dancestep aerobic nevű edzéstípus. Ennek lényege, hogy egy step pad segítségével hatékonyabban formáljuk a láb, és a fenék izmait, egy picit magasabbra visszük a pulzust, viszont a koreográfia nem bonyolult, könnyen követhető, éppen ezért bárkinek, akár kezdőknek is ajánlom! A másik új trend, ami azt hiszem, most már nyugodtan kijelenthetem, hogy az idei félév legkedveltebb órája lesz, az a Fighttraining! Ütés- és rúgáskombinációk, valamint kőkemény erősítő gyakorlatok képezik az óra részét. Hangos zene, óriási hangulat, negyven fok, és igazi harcosok töltik meg ilyenkor a termet! Ez az óra magas intenzitású, főképp azoknak ajánlom, akik rendelkeznek egy átlagosnál picit jobb állóképességgel.
Meg is ragadom az alkalmat, hogy elmondjam, ebben a félévben fejlődtünk picit, már nem papír alapon történik az órára való regisztrálás. A legnépszerűbb közösségi portálon indítottunk egy Pannon Egyetem- Vilics Andi edzései 2013 csoportot, ahova folyamatosan feltöltésre kerülnek az edzéseken készített képek, videók, illetve itt lehet jelentkezni az előbb említett két órára is!

Vilics Andrea

Vilics Andrea

– Honnan ez a nagy sport szeretete?
– Velem született, valószínűleg genetikailag kódolt . A viccet félretéve, valóban sportos családba születtem, édesapám a TF-en végzett, kézilabdaedző, sport menedzser, édesanyám pedig a mai napig heti négy alkalommal jár aerobic órákra! Amennyire emlékszem, kiskoromban is, a mi családunk, ha nyaralni mentünk, szieszta alatt nem olvasott vagy aludt, hanem tollaslabdáztunk, kosaraztunk, vagy úszkáltunk! Olyan öt éves lehettem, mikor bedobtak ovis úszáson a vízbe, egy kicsivel később pedig már a körmendi uszodában úsztam a hosszokat! Aztán jött a következő fellángolás, a kézilabda, amit kilenc évesen felváltott az igazi szerelem, az atlétika! Magasugró atlétaként, 19 évesen egy nemzetközi verseny dobogójának harmadik fokán állva úgy döntöttem, hogy a csúcson kell abbahagyni.
Három évvel később pedig már végzett sportoktatóként, aerobic edzőként pörögtem tovább! Azt hiszem kellett nekem egy kis szünet, hogy rájöjjek, nekem a sport nem egy hobby, hanem az életem, a hivatásom! A világ azon szerencsés emberei közé tartozom, akiknek a munka energiát ad, és nem elvesz. Tudod milyen érzés az, amikor kiállsz a tornacsarnokban 150 hallgatóval szemben, és másfél óra után a tömeg egy emberként, mosolyogva, tapsolva hajtja végre a feladatot? Elmondom: felbecsülhetetlen!

– Mit csinálsz, amikor nem edzést tartasz?
– Eszem és alszom! Na, jó, néha azért jut időm a magánéletemre is! Szuper barátnőim vannak, ha velük töltöm az időm, a szürke hétköznap fogalma törlődik az agyunkból! És a kiskutyámról sem feledkezhetek meg! Ő egy négy éves francia bulldog kiscsaj, fajtáját meghazudtoló kis sport lady, vele is nagyokat szoktam sétálni és játszani.

– Mit tanácsolnál azoknak, akik eddig még nem vettek részt az óráidon?
– Azt, hogy nagyon haragszom rájuk! Meg azt is, hogy egy ekkora bulit nem hagyhatnak ki! Hangos zene, a legnagyobb slágerek, vidám, lelkes hallgatók! Formálódik a testetek, miközben semmi mást nem csináltok, csak buliztok! Gyertek el, próbáljátok ki, higgyétek el, utána függővé váltok! A legutóbb csoport létszám alapján mondom: 238 tanúm van erre! Komolyra fordítva a szót! Kedves hallgatók! Nagyon sok szeretettel várok minden új jelentkezőt az óráimon! Sportoljatok, mozogjatok, a testetek megérdemli a törődést! És ha már idézettel kezdtem, azzal is fejezem be: „Vigyázz a testedre, mert ez az egyetlen hely, ahol élhetsz!

Laczkó Csaba
Fotó: internet