Tizenkettő és…

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Pannon Várszínház Tizenkettő és… címmel színházi előadást hozott létre, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával.

A színházi előadásból a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata és Buglya Sándor tagozatvezető kezdeményezésére filmváltozat készült, Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező irányításával. A felvétel a Hangvilla színháztermében készült. Elkészítésében a Veszprém Televízió operatőrei működtek közre, Buglya Sándor vezető operatőr vezetésével.

A produkció irodalmi anyaga korabeli dokumentumokra, naplójegyzetekre (Illyés Gyula, Déry Tibor és mások) épül. A képi világ Stefanovits Péter érdemes művész, Munkácsy-díjas képzőművész, az MMA Képzőművészeti Tagozat vezetője által szerkesztett, 13 képzőművész által alkotott, az MMA 1956-2016 című kiállításának anyagából áll össze. A zenei anyagot a KEX Remake számaiból szeretnénk összeválogatni. Az 1969-71 között működő KEX együttes progresszív zenéje és felkavaró dalszövegei gyakran szembekerültek a hivatalos kultúrpolitikával és politikával. Legtöbb daluk konkrétan vagy áthallásosan 1956 élményével kapcsolatos. Az elmúlt évben jelent meg Remake lemezük mai, fiatal zenészek megszólaltatásában.

A műsor címe Tizenkettő és …, utalva a forradalom tizenkét napja és a megtorlás, a tizenkét tanítvány és Krisztus, a tizenkét kőműves és Kőműves Kelemenné motívumaira, ami a játékban tizenkét 56-os fiatal és egy „áldozat” (női szerep) költői szövetű történeteként jelenik meg. A térben tizenkét, 2×1 méteres expresszív erejű kép és egy összevérezett fürdőkád (kínzási hely, „befalazás”, halott mosdatás, megtisztulás) a meghatározó, a műsorszerkezetben tizenkét KEX dal és egy dal töredéke a szervező elem.

A produkció célja, hogy a fiatalok számára is átélhetően szólaltassa meg 1956 forradalmát, tegye azt nemzedéki élménnyé.

Szerző: Pannon Várszínház