Turizmus Tanszék, az iskolapadon túl…

A Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének oktatói az elméleti képzés mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hallgatók az elméletben megtanult ismeretekről a gyakorlatban is meggyőződhessenek.

pe

Ennek érdekében rendszeresen hívnak belföldi és külföldi szakértő vendégelőadókat, rendszeresen szerveznek szakmai kirándulásokat alapszakos és mesterszakos hallgatóik számára egyaránt. Ezek az előadások és kirándulások nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a hallgatók betekintést nyerjenek majdani szakmájuk mindennapjaiba.
A kirándulások jellemzően egész naposak és több kurzus hallgatói számára is elérhetőek. Az egyik ilyen, Pénzes Erzsébet tanárnő által szervezett egész napos kirándulásra április 11-én került sor. Az úti cél többek között a nemesvámosi polgármesteri hivatal volt, ahol Sövényházi Balázs polgármester tartott ismertetőt a helyi gazdaságfejlesztési programmal kapcsolatban. Ez után egy órás látogatás következett Nagy Gábor kistermelő húsüzemében, majd újabb egy órás program a főként tökmag-és napraforgóolaj készítésével foglalkozó családi vállalkozásnál, a Peiba Termelő és Kereskedő Kft-nél. Végül pedig a Vámosi vendégházban és a balácapusztai római villagazdaságban szerezhettek tapasztalatokat a hallgatók.
A következő esemény szintén egy Pénzes Erzsébet nevéhez és a vidékhez köthető szakmai kirándulás volt, amely április 25-én került megrendezésre. Az oktatókból és hallgatókból verbuválódott csapat a szentalfai Dobosi családi pincészetben kezdte a napot, ahol betekintést kaphatott a borkészítés tudományába és természetesen ízlelőbimbóit is megdolgoztathatta egy kicsit. Ez után a Káli medencét átszelve meglátogatták a Káptalantóti Liliomkertet, a híres helyi termékpiacot. A nap befejezéseként betértek még a salföldi Természetvédelmi majorba, ahol megismerhették a látogatóközpont működésének koncepcióját, jövőbeni terveit.
A harmadik, ebben a cikkben megemlített program a szállodás és az animátori szakma iránt érdeklődőknek kedvezett, hiszen Gyurácz-Németh Petra és Papp Zsófia jóvoltából a Velence Hotel Resort&Spa-ba látogathattak el az érdeklődők. A hallgatók két csoportban, felváltva ismerkedhettek meg a szálloda animátorainak tevékenységével, valamint a wellness, a konferenciarészleg és a szálloda működésével. A hasznos időtöltést a hotel Front Office menedzserének és az animátorok vezetőjének terepbejárással kombinált ismertetői garantálták.
A hallgatók azonban nem csak passzív résztvevők lehetnek, hanem ki is próbálhatják azt, amit az iskolapadban tanultak. Az Animáció kurzus keretein belül a diákok csoportmunkában készítettek programtervezetet általános iskolás gyerekek és nyugdíjasok számára. Az elkészített munkák nem egy fiók aljára kerültek, hiszen a tárgy oktatójának, Papp Zsófiának köszönhetően lehetőségük nyílt arra, hogy élőben, valódi gyerekekkel és seniorokkal is kipróbálják azokat.
A fent említett programok nagy részén magam is részt vettem, hasznosnak és érdekesnek találtam őket és a részt vevő hallgatók nevében ez úton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy megvalósulhassanak.

Strack Flórián

fotó: internet