Ünnepélyes tanévkezdés az MTA elnökével Veszprémben

Az elsőéves hallgatók a tudomány közösségébe léptek a Pannon Egyetem központi tanévnyitó ünnepségén, mely egyben a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar tanévkezdő rendezvénye is volt szeptember 2-án. Fontos mérföldkőhöz érkezett az egyetem, a 60. tanévet ünnepeljük idén.

img_8716Az ünnepély díszvendége dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. Ő köszöntötte elsőként a tudomány közösségében a résztvevőket, mely sajátos erkölcsi tartást követel, különleges felelősségük lesz a hallgatóknak, hiszen többet tudnak majd a világról. Dr. Rédey Ákos rektor az intézmény eredményeit, felsőoktatásban betöltött szerepét ismertette az ünnepség résztvevőivel. Ezt követően Debreczenyi János, Veszprém polgármestere köszöntötte a hallgatókat, felhívta a figyelmüket, hogy vezetők lesznek és már most is azok, hiszen példát mutatnak a város diákságának. Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy magasra tegyék a mércét, hiszen ők az ország jövőjét meghatározó értelmiség. Végül a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja, dr. Szilágyi István köszöntötte az új hallgatókat a tanárképzés 20. tanévében a Pannon Egyetemen és a városokban, ahol tanulmányaikat folytatják. Kiemelte, hogy mintegy 50 százalékkal több hallgatót vettek fel ebben a tanévben, új doktori iskolák indítását tervezik.

img_8564Ezt követően kitüntetéseket adott át az egyetem rektora. Elsőként Kövecsesné Tóth Ágnesnek az Oktatási és Kulturális Minisztérium Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettjét, aki több mint 20 éve a közbeszerzés legfőbb szakértőjeként dolgozott az intézményben. Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesült dr. Bogner István, és dr. Mihalovicsné dr. Lengyel Alojzia, mindketten a Germanisztikai Intézet nyugalmazott docensei, valamint dr. Timár Lajos, a Matematika Tanszék docense. Majd az egyetemi díjak átadása következett, a Pro Universitate Pannonica arany fokozatát dr. Horváth Ottó, a Mérnöki kar dékánja, nagyezüst fokozatát Birkner Zoltán, a Nagykanizsai Kampusz igazgatója, és Polgár Zsolt tudományos főmunkatárs, az Agrártudományi centrum elnöke, a Burgonyakutatási Központ igazgatója vehette át. A Pro Universitate Pannonica kitüntetés kisezüst fokozatában részesült dr. Garaczi Imre, a Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézet oktatója, dr. Hortobágyi Ildikó, az Angol- Amerikai Intézet docense és Jakabfi Csaba, a Karbantartási csoport vezetője. Kiváló oktató-nevelő munkájáért a hallgatók Sebestyén Attila Emlékéremmel jutalmazták dr. Nahlik Gábort, az Alkalmazott Gazdaságtan Tanszék vezetőjét.

A jó tanulmányi eredményt elért hallgatók közül kiemelkedő sportteljesítményükért a Tanulás és Sport Pályázat legjobbjai állhattak színpadra. Lacza Péter kosárlabdával, Rutkai Dávid evezéssel és futóversenyeken, Badis Anissa pedig az atlétikai teljesítményével érdemelte ki a díjat. A Manager Képzés Alapítvány immár tizennyolcadik alkalommal hirdetett pályázatot a “Harsányi István‑díj” elnyerésére gazdasági, műszaki és természettudományi felsőoktatási intézmények hallgatói számára. A kuratórium döntése alapján az idén 39 pályázat közül 12 részesülhet a kutatási ösztöndíjban, közülük kettőt a Pannon Egyetem hallgatói készítettek. Oláh Gábor és Trájer Attila a Sztohasztikus hálóstruktúrák vizsgálata multiprojekt környezetben című munkájukért, Spilák Viktor Az információbiztonság, mint a modern társadalom kihívása című pályázatáért vehette át a díjat Jancsik Andrástól, a Gazdaságtudományi Kar dékánjától. Ezen kívül 42 alapszakos és két mesterszakos hallgató részesült köztársasági ösztöndíjban, őket is méltatták.

img_8727Majd az elsőéves hallgatók eskütétele után ünnepélyesen is egyetemi polgárrá fogadták őket az egyetem vezetői egy kézfogással.

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)