Utcazene után zene a téren is

Veszprémben idén is folyamatosan történik valami különleges és hangos. Alighogy elcsitultak az Utcazene Fesztivál utolsó akkordjai, máris elkezdődik az év egyik legrangosabb és méltán legnagyobb hírű eseménye, a Veszprémi Ünnepi Játékok, melyet idén már hetedik alkalommal rendeznek meg.

A fesztivál jó idő esetén – a hagyományoknak megfelelően – idén is a vár történelmi környezetében valósul meg. A rendezvények háttere, természetes díszlete a püspöki palota gyönyörű barokk épülete.

100729-0801-veszpremi_unnepi_jatekok1

Az “U” alakú jellegzetes térformát korunk technikai színvonalát reprezentáló, erre a célra adaptált állványrendszerből kialakított színpadfedés egészíti ki, amely magában foglalja az épület baldachinos-erkélyes bejárati motívumát. A vonalrendszer-szerűen a homlokzati síkokat követő, krémfehér, transzparens fedést és a szükséges fény- és hangtechnikai berendezésnek is helyet adó, tetőt tartó, tüzihorganyzott állványelemek nem kendőzik el a barokk felületek természetes szépségét, melyet alkalomhoz illő világítás erősít fel. A kocsifelhajtó magasságával azonos szintbe hozott, íves rivaldájú színpad teljes szélességében kerül a nézőtérhez. A színpad és a nézőtér terve őrzi a helyszín legnagyobb értékét, a barokk történelmi környezetet, amellett korszerű technikai feltételeket biztosít az európai és világszínvonalú programokhoz.

A rendezvény esőhelyszíne idén is a Veszprém Aréna, amely rossz idő esetén a várnál nagyobb befogadóképességgel várja a rendezvény látogatóit.

vuj005

A szervezők idén is világhírű előadókat hívnak Veszprémbe, hogy az itteni közönségnek négy estén át nyújtsanak színvonalas szórakozást. Július 29-én, csütörtökön 20:00 órától előzenekarként a Rozsnyói Péter Trió zenél, majd az amerikai jazz zongorista, Chick Corea nevével fémjelzett Chick Corea Freedom Band with Christian McBride, Kenny Garrett & Roy Haynes produkcióját láthatjuk, akik ebben a felállásban először játszanak hazai színpadon. A 21. század egyik legtermékenyebb jazz zongoristájának új quartettjében olyan nagy nevek sorakoznak fel, mint a szaxofonos Kenny Garrett, a bőgős Christian McBride vagy a legendás, immár 85 éves dobos: Roy Haynes. Corea eddig 16 Grammy- díjat valamint 50 Grammy-jelölést kapott. 2005-ben a németországi Ruhr Piano Festival Díját vehette át, melyet először adtak jazz zongoristának, 2006-ban pedig neki ítélték a Nea Jazz Masters díjat, ami az amerikai jazz-színtér legrangosabb elismerése. 2010-ben a Five Peace Band Live c. albumát a legjobb instrumentális jazz album kategóriában jutalmazták Grammy-díjjal.

cura1ashx

A következő napon egy egész estét tölthetünk az argentin tenorral, José Curával és a világhírű magyar operaénekesnővel, Komlósi Ildikóval, majd szombaton a The Bluesberry Band produkciója után a 70-es és 80-as évek egyik legjelentősebb amerikai funky csapatának, a The Earth Wind & Fire melódiái csendülnek fel. A zenekar nem csak az eredeti Earth Wind & Fire zenei élményét nyújtja a közönségnek, de új távlatokat is megnyit az EWF-zenéjén belül. Fellépéseiken az egykori szupercsapat repertoárjából szemezgetve adják elő a legnépszerűbb slágereket – ugyanazt az érzést hozzák vissza koncertjeiken, melyet az EWF fennállása alatt érezhettek a rajongók. A világ legjobb zenészeit egyesítő csapat Al McKay-jel örök és elnyűhetetlen képviselője az R&B és a funky világának.

khaledcheb2

Az utolsó napon az egyik legismertebb rai-előadónak számító Khaled koncertezik. Az algériai születésű francia zenész 1960. február 29-én Hadj Brahim Khaled néven látta meg a napvilágot Oran városában. E kikötővárosból indult hódító útjára a hagyományos arab népzenei elemeket a nyugati pop-, jazz-, reggae- és karibi motívumokkal ötvöző zenei stílus a rai.

A Veszprémfest már készül a 10. éves, 2013. évi rendezvényére. A 10. évet egy nagyszabású fotókiállítással és fotóalbummal is készülnek ünnepelni. A szervezők kérik és bíztatják a hivatásos fotográfusokat, hogy az eddigi és az előttünk álló fesztiválokon készített fényképekkel pályázzanak a fotóalbum elkészítésekor. További információ a www.veszpremfest.hu oldalon olvasható.