UtcaZeneHangulat

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is egy kicsit megváltozik az Utcazene Fesztivál. Mint egy évről évre növögető kisgyerek, a mi ünnepünk most serdülő, és egyéni kereset híján zsebpénzre van szüksége… mi meg, mint jó szülők, ezt meg is adjuk, cserébe a minőségi zenéért, az éjjelek utáni tisztaságért, az örökre szóló élményekért.

Nem kisebb oka van annak, hogy tíz év után egy aprócska darabjáért fizetni kell a programnak, minthogy a támogatások olykor csak kisebbek a korábbiaknál, olykor el is maradnak. Muraközy Péter főszervező szerint a fesztivál semmit sem veszít bájából, aki nem akar, az nem vesz tudomást a várban lévő fizetős színpadról. Az viszont biztos, hogy a várbeli színpadra nemzetközi sztárok is érkeznek, mint a Parov Stelar Band. Tehát fontos leszögezni, hogy az eddigi színpadok mellé, plusz egy színpad kerül.

Jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy kik lesznek az Óváros téri színpadon, ha az Irie Maffia és a Quimby is a várban lesznek? Nos, a város főtere a veszprémi és Veszprém megyei kötődésű zenekaroknak ad ideiglenes otthont.

Újabb változás idén – amely az egyetem külön büszkesége – a Gazdaságtudományi Kar színpada, ahol nemcsak a muzsika hangjait hallhatjuk majd, hanem a média és marketing gyakorlati szakembereit, a fesztivál tehát a multikulturalizmusnak is teret enged. Itt lesz Szalay Ádám a TV2-től, Hrutka Robi pedig nemcsak zenélni fog, hanem megosztja a reklámfilmzene-készítés technikáit. A GTK színpad programjait a közösségi felületeken folyamatosan követhetjük majd.

Mire lehet még büszke  az egyetem? Arra, hogy az idei utcazenészek között a Pannon Universitas Band is harcba szállhat a zsűri általi avagy a közönség elismeréséért. Ezúton is gratulálunk nekik.

A megyei könyvtár előtti udvarban Utca/Kép/Zaj címén az elektronikus zene is helyszínt kap, hangsúlyozni kell azonban, hogy ez nem a dj színpad, aki kíváncsi tehát a kortárs művészet ezen részére, az látogasson el ide is a fesztivál ideje alatt.

A sort tovább bővítve a fesztivál péntekjén és szombatján a város országos breakbajnokságnak is helyet ad, hiszen hol máshol mutat jobban egy breakes, mint az utcán emberek közt állva, közel egymáshoz, közel a művészethez.

Egyéb részletekért látogassatok a www.utcazene.hu oldalra, mindenkinek felejthetetlen UTCAZENÉT!