Az üzleti élet Sherlock-ja

Nincs két egyforma ember a világon. Személyiségünk minden döntésünket és megnyilvánulásunkat befolyásolja életünk során. Akit egy kicsit is érdekel, hogy mi zajlik közvetlen környezetében, hamar rájön, hogy társai személyiségjegyei ott vannak minden kézmozdulatban, testhelyzetben, megszólalásban.

Befolyásolják, hogy milyen öltözéket választunk, milyen termékeket vásárolunk, és milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe. Ha az egyenlet végén az áll, amit látunk és tapasztalunk, akkor vajon megjósolható, hogy miből indultunk ki? Képesek vagyunk meghatározni, hogy egy bizonyos személyiség mit válasszon?

Az üzleti életben különösen előnyös, hogy „belelássunk” üzleti partnerünk, vagy célközönségünk gondolataiba. Palencsár Miklós, magyar üzletember egy nap úgy gondolta, ha minden képesség fejleszthető és tanulható, akkor az üzleti életben is hasznát vehetjük a „tudatos gondolatolvasásnak”.

Ő a megálmodója a 3B – Personality Behaviour Based Business elméletnek, amely egy személyiségtípus-beazonosításból kiinduló, viselkedés alapú összetett rendszert eredményezett. A 3B négy fő embertípust különböztet meg, a fő embertípusokon belül három erősségi szintet értékel, mely segítségével tízezer egyedi személyiségtípus meghatározására képes:

  • Uralkodó: státuszorientált, határozott és profitközpontú egyén, aki imázsát, az általa vásárolt tárgyi eszközökön keresztül kívánja megmutatni a külvilág felé.
  • Önmegvalósító: kreatív, újdonságot kedvelő és kereső, színes egyén. Külső megjelenésében, tárgyi eszközeiben az egyediség a legfontosabb mérőeszköz.
  • Emberközpontú: biztonságra törekvő, a változást kerülő, empatikus egyén. Követő embertípus, aki törekszik a megszokott, a már bizonyított, bevált termékek megvásárlására. Külső megjelenésében is igyekszik a tömeghez tartozni.
  • Professzionalista: tényeken alapuló, logikus gondolkodású, szakmailag hiteles egyén. Minimális környezet és visszafogott életmód jellemzi, melynek középpontjában a szakmai értékek állnak.

Miként működik a rendszer? A beazonosítási lépésben a rendszer egy rövid teszt értékelése után felvázolja az adott egyén személyiségtípusát. A típusok beazonosításának fő célja, hogy megértsék, milyen szempontok alapján hozza meg döntéseit a vizsgált egyén, és lehetséges-e ezeket a döntéseket irányítani. A mért adatok felhasználási területe mára igen széles körűvé vált. A személyiségtípus beazonosításon kívül a rendszer képes termékeket, szolgáltatásokat és célpiacokat is személyiségtípus alapján meghatározni, ráadásul a módszer segítségével pontos üzleti stratégiát is kiépíthetünk. Egyedülállóságát az is bizonyítja, hogy ez az első, kifejezetten üzletfejlesztésre is alkalmazható pszichológiai módszer a nemzetközi üzleti életben.

Kezdetben az értékesítési hatékonyság növelése volt a mérvadó feladat, később pedig az új üzletek megszerzése is előtérbe került. Ma már egyéni motivációs rendszerek felépítésére, teljes körű HR feladatok ellátására és csapatkohézió növelésére is alkalmazzák.

A 3B módszer bizonyítja, hogy üzleti szempontból különösen előnyös, ha az embertársaink viselkedéséből levont logikus következtetéseket tudatosan felhasználjuk. Ne csüggedjünk, gyakorlással bármi fejleszthető, s bár Kazinczy Ferenc nem üzletember volt, sorait akár üzleti tanácsadásnak is tekinthetjük: „Szólj, s ki vagy, elmondom. – – Ne tovább! ismerlek egészen.”

Fotók: pixabay.com