Mit adhat a Várfok?

varfokA Várfok Alapítvány 2002-es indulása óta hosszú utat tett meg, mára az Eurodesk hálózatának tagja, nemrég avatta irodáját a B épületben, a portával szemben. Az alapítvány az év eleje óta működteti a Veszprém Megyei Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodát. Feladatköreik közé tartozik: a fiatalok tájékoztatása az őket érintő témákkal kapcsolatban – kedvezmények, pályázatok, ösztöndíjak, a tanulási és munkalehetőségek felkutatása bel- és külföldön. Adnak álláskeresési praktikákat, segítenek az önéletrajzírásban, és ha szükséges, jogi és pszichológiai tanácsadót is keresnek. Leginkább mégis az önkéntesség az egyik fő területük.

Ide tartozik például a Fiatalok Lendületben Program Európai Önkéntes Szolgálata, amely hívogató lehet a hosszú távra külföldre – Európa bármely országába, de akár Afrikába vagy Dél-Amerikába – vágyó fiatal számára. Ilyen esetben a szállást, az étkezést az EU fizeti, sőt még zsebpénzzel is hozzájárul a szolgálathoz.

Önkénteseikkel találkozhattál az Utcazene, a Dörögdi vagy a Pannónia Fesztiválon is, de Zircen, vagy a megye más pontjain is segítettek különböző rendezvények szervezésében.

Olyan programok is elérhetők, ahol nem szükséges az angol vagy éppen a fogadó ország nyelvét tudni, hanem külföldön tanulhatnak a résztvevők idegen nyelvet. Létezik az ifjúsági csere is, ahol több fiatal különböző országokból találkozhat, hogy egy adott problémakörben valamilyen megoldásra jussanak. A hallgatói tevékenységek támogatása is könnyebbséget jelenthet, mert a jó ötletek megvalósításához – ha nem is a Várfok adja a pénzt – szereznek pályázati lehetőségeket. Direktképzéseket is szerveznek magyar és uniós kiírásokkal kapcsolatban.

Arra törekszik az alapítvány, hogy a fiataloknak szóló szolgáltatásokat egy fedél alá hozzák. Például mobilirodai szolgáltatásuk is van, emellé egy kilencszemélyes kisbuszuk, sátraik és játékaik is. Ezeket egyéni feltételek mellett ki is lehet bérelni. Így kapott lehetőséget a Várfok, hogy szeptembertől áprilisig ötven alapítványi napot tartson a régióban, amelyekkel azokat a fiatalokat is elérhetik, akik egyébként nem járnak az irodába.

A „PoorSchool” program ingyenes nyelvoktatási törekvés azok számára, akiknek nincs pénzük megfizetni a nyelvtanulást az egyetem mellett. Itt a nyelviskolákhoz hasonlóan kiscsoportban zajlanának az órák, de arra is van lehetőség, hogy az ember megbeszélje az angol házi feladatát, illetve segítséget kérjen ahhoz.

Jelenleg elektronikus zenét készíthet vagy videót vághat, aki szeretne, ebben Mads, a norvég – szakmai gyakorlatát töltő – önkéntes segít majd. Egyébként a kerékpártúrák és tanulmányutak rendszeresek, és az ifjúsági klub is hamarosan beindul.

Az irodában szívesen fogadják a fiatalokat az órák közti szünetekben vagy szabadidejükben, ha internetezni, egy kávét meginni, vagy csak beszélgetni akarnak egyet. A Várfok Alapítvány pedig várja önkénteseit, a kérdésekkel, gondokkal vagy ötlettel hozzájuk fordulókat, és akiknek bármiféle segítség kell. Információt még a www.varfok.hu honlapról szerezhetsz.