Veszprémi egyetemista volt a világ első fegyveres gépeltérítője – A szabadságot nem adják ingyen

1956. július 13-án, pénteken a Malév HA-LIG lajstromjelű LI–2-es utasszállító gépe menetrend szerint 13 óra 50 perckor 13 utassal és 5 főnyi személyzettel a fedélzetén elindult Ferihegyről. A tervezett útvonal Budapest-Szombathely-Zalaegerszeg volt. Másképp alakult, a gép kalandos körülmények között a németországi Ingolstadtban, egy NATO-repülőtéren szállt le.

ha-lig

A száraz tények mögött kirajzolódik egy kalandos életút, Iszak Ferenc egykori veszprémi egyetemista sorsa. 1931. június 22-én született, egyetemi évei után volt újságíró, dolgozott cementgyárban, de az egyetemet nem Magyarországon fejezte be. Egykori évfolyamtársai, akik nemrég vették át gyémántdiplomájukat egyetemünkön, csak Iszak Pepi néven ismerték, ismerik. Tőlük hallottam sok évvel ezelőtt a történetet. Kipirult arccal, csillogó szemmel mesélték a színes kalandokat, amiket később maga Iszak Ferenc is megerősített.

Iszak Ferenc a sikeres gépeltérítés után az Egyesült Államokban telepedett le. Vegyészként dolgozott a kaliforniai Berkeley-ben, hirdetési ügynöksége volt, folyóiratokat adott ki, harcművészetet oktatott és jelenleg is magánnyomozóként dolgozik. A kilencvenes évek közepén jóga- és Pilates-oktató lett. Néhány éve, amikor megismerkedtünk, megtudtam tőle a gépeltérítés igaz történetét, amit azóta könyvben is megírt.

Iszak Ferenc és baráti köre a kommunista diktatúrától szenvedő, azzal elégedetlen fiatalokból állt, és régóta érlelődött bennük a nyugatra menekülés gondolata. Iszak Ferenc a lábatlani cementgyár ökölvívó klubjában ismerkedett meg Polyák Györggyel, aki már vezetett repülőgépet. Ettől kezdve egyre pontosabb terveket szőttek egy belföldi – célszerűen a Budapestről Szombathelyre induló – légijárat eltérítésére.

A társaság tagjai 1956. július 13-án a Vörösmarty-cukrászdában gyülekeztek, onnan indultak Ferihegyre. A háború utáni Maszovlet utódjaként 1954-ben létrejött MALÉV akkoriban a Szovjetunióban amerikai tervek alapján gyártott Li-2 repülőgépeket, az amerikai DC-3 másolatait használta. Ilyen repülőgép fegyveres eltérítésére készültek a fiatalok, akik létszáma kettőről időközben hétre duzzadt, hiszen a menekülés lehetősége másokat is magával ragadott. Az akcióba bevonták a nehézsúlyú bokszoló Balla Józsefet és Kiss Gábort, a vitorlázópilóta-vizsgával rendelkező Pintér Károlyt és Jakabfy Józsefet is. A csapat hetedik tagja Iszak Ferenc felesége, Emese volt.

Elhatározták, hogy Győr felett kerítik hatalmukba a gépet és Németországba repülnek. Tudták, hogy az utasok között mindig van egy felfegyverzett ávós tiszt is, ezért először őt kellett ártalmatlanná tenni. Ez a feladat a vasöklű Polyák Györgyre várt, aki majdnem elrontotta az akciót, mert Komárom fölött felugrott és elkiáltotta a jelszót: „Jé, ott van Győr!”. Egy utas helyreigazította, ettől kezdve idegtépő lassúsággal teltek a percek, amíg valóban Győr fölé értek. Polyák ismét felállt és elkiáltotta a jelszót. Ekkor Iszak Ferenc és a nehézsúlyú öklöző Balla József leütötték az ávósnak hitt ártatlan utast, a többiek berúgták a pilótafülke ajtaját, ahol legnagyobb meglepetésükre szembe találták magukat a fegyverét kezében tartó ávós tiszttel, Doktor Elekkel. A szerencse pénteken, 13-án melléjük szegődött, mert az alhadnagy fegyvere csütörtököt mondott. A túlerő legyűrte az ávós tisztet, a pilóták pedig készségesen követték az utasításokat, kis magasságra ereszkedtek és átrepültek Ausztriába.

Az üzemanyag fogytán volt, nem érték el a kitűzött úticélt, Münchent, hanem egy menet közben észrevett kifutópályán – mint utóbb kiderült, egy NATO-támaszponton – szálltak le Ingolstadt közelében.

A gépeltérítők politikai menedékjogot kértek és kaptak. A két főszervező az Egyesült Államokba emigrált. Polyák György a U.S. Air Force, azaz az amerikai légierő pilótájaként, az újságíróból lett gépeltérítő, Iszak Ferenc pedig az amerikai elhárítás tisztjeként ment nyugdíjba.

Külön érdekessége a történetnek, hogy az utasok közül ketten (az akkori kommunista ifjúsági szövetség, a DISZ egyik titkára és barátnője) ugyancsak politikai menedékjogot kértek és kaptak.

Nemrég jelent meg Iszak Ferencnek a történetet hitelesen leíró könyve, és mint tőle megtudtam, rövidesen Magyarországra érkezik, mert elkezdődik a könyve alapján készülő film forgatása is.

kurier_1956-07-16

Szerző: dr. Kovács Kristóf

Fotó: archív