Vitatott felsőoktatási törvény

A felsőoktatási törvény módosítása radikális változásokat hozhat. Az új törvényt még el sem fogadták, de már nagy port kavart. Megkérdeztük, mi a véleménye erről hallgatóinknak.

Csikós Viktor, PEHÖK elnök

viktor_2Véleményem szerint a legnagyobb probléma a tervezettel, hogy a hallgatóknak nem lennének jogaik. Megszűnne az érdemi beleszólásuk a Juttatási és Térítési Szabályzatba, valamint a Tanulmányi-és Vizsgaszabályzatba. Az új törvény másik megdöbbentő pontja pedig a tárgyfelvétel és a vizsgázási lehetőségek számának maximalizálása. Számomra hihetetlen, hogy ezt el akarják fogadtatni. Kíváncsi lennék, hány ember maradna így a felsőoktatásban. A helyzetet megoldani szerintem csak országos szintű hallgatói tiltakozással, tüntetéssel lehetne.

Szabó Dóra, anglisztika szakdara_1

Nem szabadna engednünk, hogy a HÖK-változtatásokkal megszüntessék beleszólásunkat a saját ügyeinkbe. Ezenkívül, ha kötelezően előírnák, hogy az egyetemek mindössze kétszer adhassanak lehetőséget egy tantárgy felvételére, és mindegyik esetben csak két-két alkalommal vizsgázhassunk, kiszolgáltatottabbá tehetne bennünket, és az is lehet, hogy a felvételizőket elrettentene néhány nehezebb szaktól, például a mérnöki szakoktól.

Tóth Mátyás, anglisztika – nemzetközi tanulmányok szak

matyi_Nem tartom helyesnek, hogy egyesek akár tíz évet is eltöltenek úgy az egyetemen, hogy nem csinálnak semmit. Ebből a szempontból tehát nem rossz ötlet, hogy meg akarják szabni, maximálisan hányszor vehető fel egy tárgy, illetve hány alkalommal lehet belőle vizsgázni. Engem személy szerint talán ösztönözne, motiválna is a dolog. Talán csak azért gondolom most így, mert az új törvény már nem érintene, de elképzelhető, hogyha benne lennék, én is tiltakoznék ellene.