Vízimentők a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetem Felnőttképzési Intézetének és a Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület szervezésében hamarosan Nemzetközi Vízimentő Tanfolyam indul. Az egyesület 2006 óta a katasztrófavédelemmel és a tűzoltósággal szorosan együttműködve segítséget nyújt vízi katasztrófáknál, vízi baleseteknél és a vízi környezetvédelemben.  Szathmári Zsolt egyik legfontosabb feladatának a megelőzést tartja, így számos kiállításon, oktatáson, bemutatón vesz részt. Kiállításokkal, beszámolókkal, rendkívüli iskolai órával hívja fel a figyelmet a vízi élet szépségeire és veszélyeire. Az elmúlt esztendők bővelkedtek vízi balesetekben, így az egyesület tagjainak számos esetben kellett beavatkoznia. Az egyesület tagjai a Magyar Honvédségből leszerelt ipar-, tűzszerész-, régész-, mentő-, jég alá merülő búvárok csapatából áll, de már egy fiatalabb generációt is elkötelezetté tett ez iránt a nem kevéssé veszélyes és hősies szakma iránt. Ennek az utánpótlás-nevelési feladataiban látja Szathmári Zsolt az együttműködés lehetőségét a Pannon Egyetemmel.

vizi01

Több felsőoktatási intézményben is tevékenyen részt vettek a vízimentő és a búvároktató tevékenységükkel, régi vágyuk teljesül azzal, hogy a Pannon Egyetemmel is szorosan együttműködhetnek.  Számos fiatalnak biztosítanak munkát Európa tengerpartjain és az USA-ban a nyári időszakra. Ennek lehetőségét a Pannon Egyetem hallgatói részére is biztosítani kívánják a tanfolyam sikeres elvégzését követően.

A Pannon Egyetem széles innovációs-kutatási-fejlesztési területén egyre inkább hangsúlyt kap a hazai vizekkel kapcsolatos projektek menedzselése. A Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesületcélja is az, hogy segítséget nyújtson az árvízvédekezés és vízi katasztrófák elhárításánál, illetve egyéb katasztrófa helyzeteknél, vízi baleseteknél, amely szemléletmód azonos a Pannon Egyetem attitűdjével, melyet bizonyított a 2013-as árvízi védekezésénél is. Az egyesület oktatja a fiatalokat a vízi balesetek elkerülésére, önmentésre, és társmentés végrehajtására de a természet értékeinek megőrzése is éppoly fontos számukra. Fő profilja mégis az, hogy a természetes vizekben és vízpartok mentén való aktív természet és környezetvédelmi beavatkozások elvégzésével segítse a vízi környezet javítását, fenntartását, megóvását, valamint természeti értékeinek kutatását, feltárást, megőrzését, védelmét. Céljait a polgári védelem szerveivel, a tűzoltósággal, búvárszövetségekkel, és a katasztrófa-elhárítás egyéb szerveivel szorosan együttműködve látja el. Az egyesület bárki által megkötés nélkül igénybe vehető szolgáltatásokat nyújt, szolgáltatásaiból mindenki korlátlanul részesedhet.

vizi02

A Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület számos díjat, kitüntetést, elismerést és oklevelet szerzett életmentési és műszaki mentési, régészeti, tűzszerészeti, katasztrófa elhárítási feladatok elvégzéséért. Néha a „kitüntetés” csak abból állt, hogy visszaadhatták egy családnak a Dunában eltűnt gyermekük holttestét. Igazi hősök ők, akik ezt az értékrendet szeretnék továbbadni a Pannon Egyetem hallgatóinak.

Dr. Sári Szilvia